Fed güvercin, ya TCMB...

Fed`in dün akşamki `güvercin` tutumunun ardından TCMB`nin atacağı adımlar merak konusu. Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, faiz artırımının olası olduğunu belirterek, "Ancak burada öncemli olan ölçü ve sunum" dedi.

17.03.2016 Cuma 13:33

Güncelleme : 18.03.2016 Cuma 09:25

AYŞE EKİN GÜNDÜZ/UZMANPARA

ABD Merkez Bankası (Fed) dün akşam faizlerde değişikliğe gitmezken, piyasalar rahat bir nefes aldı. Şimdi ise gözler gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının atacağı adımlarda.

Hafta sonu Ankara'da yaşanan terör saldırısının ardından yükselişe geçen ve dün Fed kararı öncesinde 2.93 sınırına dayanan dolar/TL bugün gün içinde 2.84'e kadar gevşedi. Borsa İstanbul 100 endeksi ise 80.500 puanın üzerinde seyrediyor. 

Peki piyasalarda Fed coşkusu devam edecek mi? Fed'in oldukça 'güvercin' tutumu TCMB'ye 24 Mart'taki toplantısında faiz indirim olanağı sağlar mı?
 
Tüm bu soruları ve daha fazlasını Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı ile masaya yatırdık.
 
'TCMB'NİN ELİNİ KUVVETLENDİRDİ'

UZMANPARA: Fed kararlarının ardından piyasalarda güneş açtı. 'Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır' sözünü sıklıkla tekrarlayarak titrediğimiz şu günlerde piyasalar için de karabulutlar güneşi arkasına alır mı? 

KARAYAZICI: Dün akşam ABD Merkez Bankası olabilecek en güvercin perspektif ile dış iklimin gelişen ülkeler lehine değişmesine neden oldu. Ben bu havanın en azından yıl ortasına kadar devam edebileceğini ve bu durumun TCMB ‘nin elini kuvvetlendirdiğini düşünüyorum.

Şimdi FED özetle ne dedi bir hatırlayalım ;

1-      Aralık 2015’de 2016 için 4 faiz artırımı planlıyorum diyen FED bu toplantıda faiz artırımına gitmediği gibi yılın kalan bölümünde de 2 ( hatta 1,5 ) faiz artırımı yapmayı olası bulduğunu açıkladı.

2-      Küresel piyasalardaki çalkantıların dünya ve bu kanal üzerinden ABD ekonomisi için tehdit oluşturduğunu ve faiz artırım sürecinde olağan hıza dönmek için dünyadaki toparlanmanın kalıcılaşmasını beklemeyi planladığını ( diplomatik bir dile tabi ) ifade etti.

DOLAR 2015 PRİMİNİN YARISINI GERİ VERİR Mİ?

UZMANPARA:
Fed kararları sizce yurtiçi piyasalarda nasıl bir fiyatlamaya neden olabilir?

KARAYAZICI: Kırılgan ülkelerde USD 2015 yılında ABD faizleri asgari 2 puan arttıracak beklentisi ile % 18 değer kazanmıştı. Oysa şimdi karşılaşılan tablo 2016 boyunca faizin en fazla 0,7 puan kadar artabileceğine işaret ediyor. Düz bir matematik ile dolar 2015 priminin 2016 yılında yarısını geri verebilir mi ? Evet pekala mümkün.  Zaten  2016 başından bugüne de dolar gelişen ülkelerde ortalama % 4 değer kaybetmiş durumda. O zaman dolar daha ne kadar düşebilir sorusuna bulabildiğim yanıt % 3-5 kadar pekala değer kaybedebileceği yönünde. Ötesi olmaz mı? İmkansız değil ama kolay da olmadığını kabul etmek gerek.

ALTINA BU İŞTEN EKMEK ÇIKAR MI?

Bu bakıma önümüzdeki birkaç ay içinde Türkiye negatif ayrışmazsa USDTRL ‘de 2,75 – 2,80 bandı içine bir salınım borsada 84.000 ( belki 87.000 ) mümkün. Altına bu işten ekmek çıkar mı? Zor çünkü ons değer kazansa da USD Türkiye’de gerilerse gram fiyat 119 TL ‘nin üzerine çıkmakta zorlanacaktır.

'ÖNEMLİ OLAN ÖLÇÜLÜ FAİZ İNDİRİMİ'

UZMANPARA: Peki sizce TCMB 24 Mart’ta faiz indirimine gider mi? Farz edelim ki indirime gitti, bu doğru bir karar olur mu?

KARAYAZICI: Burada kritik olan faktör kur artışına neden olmayacak ölçü ve sunum ile faiz indiriminin yapılması. 2015 ilk çeyrekte yaşanan faiz tartışması piyasalarda bu konuyu kritik ve hassas hale getirdi. TCMB “ Dış şartlar Türkiye'nin faiz arttırmasını gerektirdiğinde, Türkiye'ye benzer ülkeler faiz artırımına gittiğinde dünyada bu işin rayici yükseldi demektir. Tabi ki TCMB de faiz artırımına gidebilir. Türkiye faiz indirir ama arttırmaya gelince bunu yapamaz yaklaşımı doğru değildir. Şu anki dış şartlar TCMB 'nin kademeli faiz indirimlerine ve sadeleştirme politikasını uygulamaya başlamasına imkan sağlamaktadır“ der  ve piyasayı gerektiğinde gerçekten faiz arttırabileceğine ikna edebilirse alabileceği en hızlı yolu alabilecektir. Yok kuşkular, önyargılar dağılmazsa TCMB’de yeni dönemde de kim görev alırsa alsın faiz konusu hep Türkiye'nin yumuşak karnı olarak anılmaya devam edecektir. Bu nedenle ne kadar faiz indirimi yapıldığı değil hangi sunumla ve ne düzeyde piyasalar ikna edilerek bunun gerçekleştirilebildiği önem taşımaktadır.

TÜRKİYE FAİZ İNDİRİRSE DOLAR...  

Türkiye bu konuyu yumuşak karın olmaktan çıkarabilirse kademli biçimde 2016 içinde toplam 100 baz puan kadar ortalama fonlama maliyetinde ve 275 baz puan gecelik üst bantta indirime gidebilir. 24 Mart belki de bu sürecin ilk adımı olabileceği için atılacak ilk adımın 25 baz puan üst bantta indirim ile yetinilerek ölçülü olması ve devamının piyasaları yol haritasına ikna edip sonraki toplantılara bırakılması daha sağlıklı olacaktır.  

UZMANPARA: son olarak TCMB ölçülü de olsa faiz indirimine giderse dolar yükselir mi? 
 
KARAYAZICI: Ölçülü bir adım atılması ve piyasalara yol haritasının tüm yönleri ile sunulması durumunda bu hamle kaynaklı kurlarda herhangi bir artış olacağını düşünmüyorum. 

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi