Fed her türlü mazereti kullanacak

29.12.2014 Cuma 11:46

Güncelleme : 29.12.2014 Cuma 11:46

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Fed'in faizi artırmamak için her türlü mazereti kullanacağını söyledi.


 


Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım ve Dr. Mahfi Eğilmez ile 2014 değerlenmesini yapıp, 2015 beklentilerini paylaştı. Turhan, 2014’te Fed’den hareket beklenirken, petrolün öne çıktığını ifade etti. Borsa İstanbul Başkanı petroldeki düşüşle ilgili üç neden gördüğünü, bunlardan ilkinin arz artışı, ikincisinin jeopolitik riskler, üçüncüsününse talepteki azalma olduğunu söyledi.





Her türlü mazereti kullanacak




Turhan 2015’te Fed’in ne yapacağıyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Fed hem istihdam hem de enflasyona birlikte bakan bir banka. Bir optimizasyon yapmaya çalışıyorlar. Ancak analitik olarak baktığınızda, ABD’de beş puanlık büyümenin büyük kısmı, ertelenmiş sağlık bakımı harcamalarından kaynaklandığına dair makale okudum. Bütün sektörlerde büyük istihdam artışı yok, ekonominin geneline yaramış bir toparlanma yok. İstihdamdaki görüntü de acele etmeyi gerektirecek biçimde değil. Enflasyonun belirli bir seviyede olmaması ABD için de önemli. Bu da beklentileri olumsuz etkiliyor. Her ikisini de dikkate alarak, ABD Merkez Bankası’nın şahince hareket etmeyeceğini düşünüyorum. Fed’in bilanço büyüklüğü 8 trilyon dolara kadar çıkardı. Bu büyüklükteki bir para yükünü bir anda azaltamazlar. Ertelemek için her türlü mazereti kullanacaklar.





Petroldeki düşüş


 

Turhan petroldeki düşüşün bir yandan büyümeyi destekleyeceğini ancak diğer yandan olumsuz etkilerinin de olacağına işaret etti.






Avrupa beklentisi




Turhan, Avrupa’da 2015’te toparlanmanın yaşanıp yaşanmayacağıyla ilgili şöyle konuştu: “Avrupa’da hanehalkı harcamalarında artış olmadığı sürece, toparlanma beklenmemeli. İnsanlar yaşlandıkça tüketim eğilimleri azalıyor, öz kaynak piyasalarına daha yatırım yapıyorlar. Avrupa’daki durumda yapısal olarak büyük değişiklik yok. Tüketiciler harcama yapmaktan korkuyorlar, çünkü ekonomiye güvenmiyorlar."





Emtiadaki düşüşten doğrudan etkilenme yok




Turhan emtia fiyatlardaki düşüşle ilgili de konuştu. Borsa İstanbul Başkanı, “Türkiye emtia fiyatlarındaki düşüşten doğrudan etkilenmez ama sermaye çıkışları olarak belki dolaylı olarak etkileyebilir” dedi.




Büyüme beklentisi




Turhan, her şey beklendiği giderse büyümenin bu yıla göre daha iyi bir performans göstermesini beklediğini bunun da borsa işlemlerine yansımasını beklediklerini ifade etti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak