Fed korkusu>Merkez hamlesi

Merkez peş peşe dolara karşı silahını çekerken, dolardaki global değerlenme genel olarak satış baskısına neden oluyor.

10.03.2015 Cuma 15:11

Güncelleme : 11.03.2015 Cuma 10:20

AYŞE EKİN GÜNDÜZ/UZMANPARA

Merkez Bankası çeşitli politika araçlarını kullanarak dolara karşı silahını çekerken, dolardaki global değerlenme ve 18 Mart’ta Fed’in ‘sabırlı’ kelimesini kaldırma endişesi genel olarak satış baskısına neden oluyor.

RUS RUBLESİ ZİRVEDE


 
NOT: Doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısındaki bugünkü performansını gösterir.

Bugün dolar bütün gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanırken, dolar/TL de Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalara rağmen 2.64 sınırını aşarak zirveye yaklaştı.  Gelişmekte olan ülkeler arasında bugün en çok değer kaybeden para birimi Rus Rublesi olurken, onu Macar Forinti ve Güney Afrika Randı izledi.

TÜRK LİRASI 5’İNCİ SIRADA

Türk Lirası ise günlük bazda yüzde 1.15 değer kaybederek, en çok değer kaybeden beşinci gelişmekte olan ülke para birimi oldu.

Konuya ilişkin UZMANPARA’ya değerlendirmede bulunan ALB Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, “Merkez Bankası’nın çeşitli politika araçlarını kullanarak yaptığı müdahaleler orta ve uzun vadede kuru gevşetebilecek hamleler olarak görülmemelidir. Bu hamleler sadece gün içi aşırı oynaklığı önlemede faydalı olabilir” dedi.

ENDEKSTE CİDDİ BİR RALLİ VAR



NOT: Doların gelişmiş ülke para birimleri karşısındaki performansını gösterir. (01.01.2015–10.03.2015)

Diğer taraftan, yurtiçi gündeme ilişkin yumuşama belirtileri görülse de dolar endeksinde ciddi bir rallinin söz konusu olduğuna dikkati çeken Erkan, sözlerine şöyle devam etti:

“ABD’den gelen makroekonomik verilerin uzun vadeye yayılan trendinin son derece olumlu olması, aynı zamanda geçen hafta gelen istihdam verileri işsizlik oranı verisinin yüzde 5,5’e gerilemesi Fed’in kısa vadeli hedeflerine doğru ekonomik göstergelerin yol aldığını gözler önüne seriyor. Bu kapsamda da 18 Mart’ta gerçekleşecek olan FED toplantısında ‘sabırlı’ ifadesinin kalkabileceği ihtimali piyasalar tarafından fiyatlanıyor.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİ VURUYOR



NOT: Doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısındaki performansını gösterir. (01.01.2015–10.03.2015)

Dolardaki global bazda değerlenme eğilimi gelişmekte olan ülke para birimlerini de baskılayıcı bir unsur olarak ön plana çıkmaktadır. Bu süre içinde biraz da yurt içindeki faiz tartışmalarının etkisiyle Türk lirası dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerinden birisi oldu. Fed endişeleri nedeniyle de dolardaki değerlenme gelişmekte olan ülke para birimlerinin birçoğunu olumsuz etkilemektedir.

‘KRİTİK DİRENÇ NOKTALARINA GELDİK’


 
NOT: Dolar endeksi uzun vadeli grafiğini gösterir (2000-2015)

Dolar endeksinde ise kritik direnç noktalarına gelmiş durumdayız. Dolar endeksinde kısa vadede de olsa bir durulma görülebilmesi için 95 seviyesi aşağısında bir seyir oluşması gerekmektedir. Bu da 18 Mart’ta Fed’in ‘sabırlı’ ifadesini kaldırmaması, faiz artırımını ötelemesi ve Euro Bölgesi’ndeki verilerin düzelme göstererek dolar endeksini aşağı çekmesi durumunda olabilir.

Alternatif senaryoda ise, yükseliş trendinin sürmesi paralelinde 2003 zirve seviyeleri olan 100 ve 102 seviyeleri hedeflenebilir. Bu zirve seviyelerinin kırılması halinde ise 109 ve 112 seviyeleri kritik dirençler olacaktır.
 

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü