`FED piyasaları parasal genişlemeyle kurtaramaz`

Muhammed El-Erian, Bloomberg’e yazdığı yazıda Fed’in piyasaları parasal genişleme ile kurtarmayacağını belirtti.

27.08.2015 Cuma 10:12

Güncelleme : 27.08.2015 Cuma 10:31

Son dönemdeki finansal çalkantı, Fed’in finansal varlık alımı yaparak parasal genişlemede 4. turu başlatacağı spekülasyonlarının yapılmasına neden oluyor, Fed’in bu sayede fiyatları desteleyeceği ve volatiliteyi bastırmaya çalışacağı söylentileri yapılıyor. Bu ümit dolu beklenti, merkez bankalarını en yakın arkadaşları olarak görmeye koşullanmış piyasalar için şaşırtıcı değil. Ancak El-Erian’a göre Fed’in yakın zamanda destek sağlaması düşük bir ihtimal, zaten sağlamamalı da.
 

Politika faizi oranlarının son yıllarda sıfır seviyesinde seyretmesi ile birlikte Fed, bilanço tablosunu finans piyasalarını normalleştirmek için kullandı ve istihdamı artırmaya ve enflasyonu istikrarlaştırmaya çalıştı.
 

QE’nin birinci turu küresel finansal kriz sırasında gerçekleşti ve fonsiyonel olmayan finansal aracılık sisteminin onarılması hedeflendi. 2010’daki 2. tur QE, ekonomik faaliyeti teşvik için yapıldı. Fed, 3. tur QE dahil olmak üzere ek teşvike başvurdu. Ekonomi ardından düşük büyüme seyrinden “yeni normal” dengeye geldi.
 

Ekonomik büyümenin birkaç kez hayal kırıklığı yaratmasına rağmen geleneksel olmayan parasal önlemler varlık fiyatlarını yükseltmede ve piyasa volatilitesini kontrol altında tutmakta başarılı oldu. Ancak öte yandan merkez bankalarının piyasaların yakın müttefikleri haline getirdi. Dolayısıyla hisse senedi ve diğer risk varlıklarında son dönemde yaşanan sert düşüşler ve volatilitenin artması yeni önlemlerin yakın olduğu beklentilerini artırdı.
 

İşte yeni önlemler alınmasının uzak bir ihtimal olduğunu gösteren 4 neden:
 

1. FED PARA POLİTİKASINI NORMALLEŞTİRMEK İSTİYOR

Fed şu an para politikasını normalleştirmek istiyor, bilinmeyen bir alanda daha fazla ilerleme risk almak istemiyor. Piyasadaki düşüşün ilk politika sonucu, merkez bankasının ilk faiz artırımı için Eylül ayını seçmeyecek olması. Aslında bu durum Aralık ayı olasılığını da düşürüyor. Ancak bu yine de bir olasılık çünkü piyasadaki çalkantının tüm sonuçları ABD için negatif değil. Bunlar arasında petrol ve diğer emtia fiyatlarının düşmesi, piyasa faiz oranlarındaki gerileme yer alıyor.

2. OLAĞANDIŞI POLİTİKALAR ETKİLİ OLMADI

Olağandışı politikaların, yüksek ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemede beklendiği kadar etkili olmadığı ortaya çıktı. gerçekten de, Fed defalarca projeksiyonlarını aşağı yönde revize etti. Merkez bankacılar ayrıca, finans piyasalarındaki bozulmalar, kaynakların yanlış tahsisi ve refah eşitsizliğinin dikkatsiz biçimde bozulması gibi  ek hasar ve istenmeyen sonuçlara daha fazla dikkat etmeye zorlandı.
"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü