`Fed ve Brexit küresel belirsizlikleri işaret ediyor`

BUSİAD Başkanı Günal Baylan, "2016`nın ilk yarısı itibarıyla Fed`in faiz artırım kararını ötelemesi ve Brexit`in gerçekleşmesi, orta vadede küresel belirsizliklerin süreceğine ve oynaklığın artacağına işaret etmektedir" dedi.

04.07.2016 Cuma 13:57

Güncelleme : 04.07.2016 Cuma 14:07

Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, 2016 yılının ilk yarısı itibarıyla Fed'in faiz artırım  kararını ötelemesi ve Brexit'in, orta vadede küresel belirsizliklerin süreceğine  ve oynaklığın artacağına işaret ettiğini bildirdi.

Baylan, yazılı açıklamasında, haziranda tüketici fiyatlarının yüzde  0,47 arttığını ve yıllık enflasyon oranının yüzde 7,64 olduğunu anımsattı.

Enflasyonun şubat ayında başlayan düşüş eğiliminin, haziran ayında  yönünü yukarı çevirdiğini aktaran Baylan, Merkez Bankasının haziran ayı Para  Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde  sabit bırakarak değişikliğe gitmediğini hatırlattı.
 
Baylan, Merkez Bankasının hizmet enflasyonunun seyri ve birim iş gücü  maliyetlerindeki ciddi artışa işaret ettiğini belirterek, likidite politikasında  sıkı duruşun korunacağını vurguladı.

Geçen ay ABD ekonomisine ait zayıf veriler ve İngiltere'nin AB'den  ayrılması yönünde sonuçlanan referandumun ardından küresel belirsizliklerin  arttığını anlatan Balan, "Fed'in faiz artırımının yılın son çeyreğine doğru  ötelendiği görülmektedir. TCMB'nin temmuz ayında da faiz indirimini  sürdürebileceği değerlendirilmekle birlikte, enflasyon beklentilerinin yüksekliği  ve daralan faiz koridoru, önümüzdeki aylarda indirimlerin sınırlanabileceğini  ortaya koymaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
 
Baylan, dış ticaret açısından mevcut veriler ve avro alanında gözlenen  olumlu makro ekonomik performansın, söz konusu ülkelere yapılan ihracat artışında  rol oynadığına değinerek, şunları kaydetti:

"Almanya'dan sonra önemli bir ihraç pazarımız olan İngiltere'nin  Brexit ile AB üyeliğinden ayrılma kararı alması orta vadede İngiltere ve dolaylı  olarak AB ülkeleri ile olan dış ticaretimiz üzerinde belirleyici olacaktır. Son  dönemde Rusya ile olan ilişkilerimizin normalleşmesi yönünde atılan adımların da  turizm ve ihracat performansımız üzerinde olumlu etkide bulunacağı yönündeki  bekleyiş güçlenmiştir. Ancak turizm sektörü itibarıyla ele alındığında yaşanan  terör saldırılarının turizm üzerinde aşağı yönlü riskler doğuracağı  görülmektedir. 2016 yılının ilk yarısı itibarıyla Fed faiz artırım kararını  ötelemesi ve Brexit'in gerçekleşmesi, orta vadede küresel belirsizliklerin  süreceğine ve oynaklığın artacağına işaret etmektedir. Küresel ticaretin  daraldığı bir ortamda, gerek Rusya ve gerekse İsrail ile ilgili ilişkilere  yönelik uygulamaya konan yeni dış politika tercihlerinin ekonomi düzleminde de  olumlu etkilerinin ortaya çıkacağı beklentisi piyasalara hakim olmaktadır."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma