`Fed`in noktasal grafiği kafa karıştırıyor`

Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü John Taylor, "Noktasal grafikteki projeksiyonların hangi üyelere ait olduklarını bilmek isterdim. Bence bu çok faydalı olurdu. Çünkü hangi noktanın kime ait olduğunu bilmemek kafa karıştırıyor" dedi.

12.10.2016 Cuma 11:49

Güncelleme : 12.10.2016 Cuma 16:56

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) noktasal grafiğinin piyasaları yanlış yönlendirdiğini belirterek, "Noktasal grafikteki projeksiyonların hangi üyelere ait olduklarını bilmek isterdim. Bence bu çok faydalı olurdu. Çünkü hangi noktanın kime ait olduğunu bilmemek kafa karıştırıyor." dedi.

Merkez bankalarının faiz oranını belirlerken kullanabileceği "Taylor Kuralı" ile ünlü ekonomist John Taylor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD Kongresi'nin Fed'e kendisinin geliştirdiği kuralı kullanarak reform baskısı yapmasını nasıl karşıladığı sorusu üzerine, Fed'in reforma ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Kongrenin önerdiği reformun, Fed'in bağımsızlığını olumsuz etkilemeyeceğini ifade eden Taylor, şunları kaydetti:

"Benim istediğim reform, Fed'in politika enstrümanlarını nasıl kullanacağına yönelik stratejisini önceden bildirmesini gerektiriyor. Bunu nasıl yapacağına Fed, kendisi karar verebilmeli ve nedenini açıklamak kaydıyla stratejisini istediği zaman değiştirebilmeli. Dolayısıyla bu küçük bir değişiklik ve Fed'in bağımsızlığını olumsuz yönde etkilemez. Tam tersine, ne yaptıkları ve yapacakları bilineceği için Fed'in hesap verebilirliğini ve bağımsızlığını güçlendirir."

Taylor, Fed'in 1997'den 2000'e kadar piyasadaki toplam para arzı aralığını ABD Kongresi'ne rapor etme zorunda olduğunu, bunun kaldırılmasının ardından yerine herhangi bir kuralın getirilmediğini hatırlattı.

'HANGİ NOKTANIN KİME AİT OLDUĞUNU BİLMEMEK KAFA KARIŞTIRIYOR'

John Taylor, mevcut durumun Fed'in iletişim kabiliyetini sınırlandırdığına dikkati çekerken, özellikle noktasal grafiğin "kafa karışıklığı yarattığını" söyledi.

"Noktasal grafikteki projeksiyonların hangi üyelere ait olduklarını bilmek isterdim. Bence bu çok faydalı olurdu. Çünkü hangi noktanın kime ait olduğunu bilmemek kafa karıştırıyor" diyen Taylor, grafiği şu anki haliyle sadece uzun vadeli ortalama faiz beklentisini göstermesi açısından yararlı bulduğunu ifade etti.

'BANKALARA YÖNELİK REGÜLASYONLAR KREDİ VERME İSTEĞİNİ AZALTIYOR'

Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü Taylor, ticari bankaların yaşadığı zorluklarda düşük faiz oranıyla birlikte sıkılaşan regülasyonların da etkisi olduğunu belirterek, "Bence aradaki ilişki insanların kanıtlayabileceğinden daha direkt... Bankalara uygulanan regülasyonların kredi verme isteğini ve kapasitesini sınırladığı bir gerçek. Eğer çok düşük faiz ortamı ve ek düzenlemeleri bir araya getirirseniz verilen kredi miktarı elbette düşer." ifadelerini kullandı.

Kredilerin düşmesinin para arzını aşağı çektiğine işaret eden Taylor, bunun enflasyonu, dolayısıyla nominal büyümeyi aşağı çeken etkileri olduğunu söyledi.

Taylor, Fed'in faiz artışına ilişkin soruya, "Fed, gelecek toplantılarda, yani pratik anlamda aralıkta faiz artırmalı. Bu normalleşme ve kredibilite açısından doğru karar olur." karşılığını verdi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak