Finansal Hizmetler Güven Endeksi azaldı

Finansal Hizmetler Güven Endeksi, aralıkta bir önceki aya göre 9,8 puan azalarak 157,2 seviyesine geriledi.

25.12.2019 Cuma 15:24

Güncelleme : 26.12.2019 Cuma 13:41

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından aralık ayına  ilişkin Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) açıklandı.

Aralık ayına ilişkin Finansal Hizmetler Anketi sonuçları, finansal  sektörde faaliyet gösteren 158 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp  toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirildi. Buna göre, FHGE, aralıkta bir  önceki aya göre 9,8 puan azalarak 157,2 seviyesine düştü. Endeksi oluşturan anket  sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu, son üç  aydaki hizmetlere olan talep ve gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep  beklentisi olmak üzere tüm alt endeksler FHGE'yi azalış yönünde etkiledi.

İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre,  son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğu  yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya kıyasla zayıfladı. Gelecek üç aydaki  hizmetlere olan talepte artış olacağı yönündeki beklentiler de zayıflayarak devam  etti.

İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son üç aydaki istihdamda  azalış olduğunu bildirenler lehine olan seyir güçlenirken, gelecek üç aydaki  istihdamda artış olacağını bekleyenler lehine seyir zayıfladı.

Aralık ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre "Finans ve Sigorta  Faaliyetleri" sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla  değerlendirildiğinde, "64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik  fonları hariç)" ve "66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı  Faaliyetler" sektörlerinde bir önceki aya göre sırasıyla 10,6 ve 7,1 puan  azalırken, 65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal  güvenlik hizmetleri hariç)" sektöründe 5,8 puan arttı.
"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı