Finansal Hizmetler Güven Endeksi ekimde azaldı

Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), ekimde bir önceki aya göre 16,7 puan azalarak 137,6 seviyesine geriledi.

24.10.2018 Cuma 15:24

Güncelleme : 25.10.2018 Cuma 09:42

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ekim ayına ilişkin  Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi açıklandı.

Buna göre, FHGE, ekimde bir önceki aya göre 16,7 puan azalarak 137,6  seviyesine geriledi.

Son üç aydaki iş durumu, hizmetlere ve gelecek üç aydaki hizmetlere  olan talep beklentisi FHGE'yi azalış yönünde etkiledi.

İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre,  son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğu  yönündeki değerlendirmeler ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talebe ilişkin  artış yönlü beklentiler bir önceki aya kıyasla zayıfladı.

İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda artış  bildirenler ile gelecek üç ayda azalış bekleyenler lehine olan seyir zayıflayarak  devam etti.

Son üç aydaki karlılığa ilişkin değerlendirmelere göre, bir önceki  dönemde artış bildirenler lehine olan seyir azalış bildirenler lehine döndü.  Gelecek üç ayda karlılıkta artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir ise güç  kaybetti.

Rekabet gücüne ilişkin değerlendirmelere göre, yurt içi piyasalardaki  rekabet gücünde son üç ayda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmeler ile  gelecek üç ayda iyileşme olacağı yönündeki beklentiler bir önceki döneme kıyasla  zayıfladı. Yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak ise, son üç ayda  kötüleşme olduğunu bildirenler lehine olan seyir güçlenerek devam etti. Gelecek  üç ayda kötüleşme olacağını bekleyenler lehine olan seyir ise iyileşme olacağını bekleyenler lehine döndü.

Ekim ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre "Finans ve Sigorta  Faaliyetleri" sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla  değerlendirildiğinde, "64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik  fonları hariç)", "65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal  güvenlik hizmetleri hariç)" ve "66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri  için Yardımcı Faaliyetler" sektörlerinde bir önceki aya göre sırasıyla 16,8, 16,3  ve 8,3 puanlık azalış oldu.
 

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı