`Finansal varlıklar sağlıklı şekilde işliyor`

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Söz konusu olayların Türkiye ekonomisine etkilerinin sınırlı ve kısa süreli olmasını bekliyoruz. Piyasa ekonomisi işlemeye ve Türk finansal varlıkları sağlıklı bir şekilde işlem görmeye devam etmektedir" dedi.

22.07.2016 Cuma 09:58

Güncelleme : 23.07.2016 Cuma 09:30

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uluslararası yatırımcılarla ikinci kez telekonferans gerçekleştirerek, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin, Türkiye ekonomisine etkilerinin sınırlı ve  kısa süreli olmasını beklediklerini, piyasa ekonomisinin işlemeye ve Türk  finansal varlıklarının sağlıklı bir şekilde işlem görmeye devam ettiğini bildirdi.

Hazine Müsteşarlığından yapılan açıklamaya göre, Şimşek, Türkiye'de  yaşanan son gelişmeler ve bu gelişmelerin ekonomiye potansiyel etkilerini  değerlendirmek üzere, dün akşam BGC Partners, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC  ve JP Morgan tarafından ortaklaşa organize edilen uluslararası bir yatırımcı  telekonferansına ev sahipliği yaptı. Toplam 2 saat süren telekonferansa  yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği belirtilen açıklamaya göre, görüşmeye  yaklaşık bin kişi katıldı ve Şimşek'e soru sordu.

Söz konusu görüşmede, Şimşek, yatırımcılara OHAL'in sebebi, amacı ve  süresi hakkında bilgi verirken, Türkiye'nin çok ciddi bir darbe kalkışmasıyla  karşı karşıya kaldığını, bu kalkışmanın büyük ölçüde halkın çabasıyla  bastırıldığını hatırlattı.

OHAL ile amaçlarının, hiçbir şekilde insanların özgürlüğünü kısıtlamak  değil, tam tersine bu şekilde kahramanca darbe ile mücadele eden Türk insanının  hak ettiği ortamı oluşturmak olduğunu vurgulayan Şimşek, "3 ay süreli OHAL’in tek  amacı devlet kurumlarını darbe yanlılarından ve paralel yapı unsurlarından  arındırmaktır. Bunu yaparken de hükümet elindeki gücü ölçülü bir şekilde  kullanacaktır. OHAL’in günlük hayat ve iş dünyası üzerinde hiçbir etkisi  olmayacaktır. Hükümetimizin piyasa ekonomisine olan bağlılığı sürmektedir." mesajı verdi.

Başta ordu, emniyet, adalet ve milli eğitim birimleri olmak üzere tüm  kamu kurumlarını paralel devletin unsurlarından arındırmak için yapılan  çalışmaların uzunca bir süredir devam ettiğini anımsatan Şimşek, şunları kaydetti:

"OHAL Kanunu hükümete Kanun Hükmünde Kararname çıkarmak suretiyle çok  hızlı hareket edebilme imkanı kazandırmaktadır. Paralel yapıya ait tüm unsurların  tüm kamu kurumlarımızdan temizlenmesi için bu hızlı hareket imkanı ve esnekliğe  ihtiyaç duyulmaktadır. İçine girdiğimiz süreçte öncelikle kamu kurumlarımızı  potansiyel tehlikelerden arındıracağız. Görevden uzaklaştırılacak kamu  görevlileri için daha sonra gerekirse yargı süreçleri işletilerek, herkes için  nihai karar verilecektir."

BAŞARISIZ GİRİŞİMİN PİYASALARA VE EKONOMİYE ETKİSİ

 Başarısız darbe girişimin piyasalara ve ekonomiye etkisine de değinen Şimşek, söz konusu olayların Türkiye ekonomisine etkilerinin sınırlı ve kısa  süreli olmasını beklediklerini bildirdi.

Piyasa ekonomisinin işlemeye ve Türk finansal varlıklarının sağlıklı  bir şekilde işlem görmeye devam ettiğine dikkati çeken Şimşek, "Türkiye’nin  ekonomik politikalarında bir değişikliğe gitmesi beklenmemelidir. Mali disiplin  önceliklerimiz arasında olmaya devam edecektir. Ekonomik reform gündemini  kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Tasarrufların artırılması için gereken  adımları hızlıca atmaya kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 4,8 büyüdüğünü hatırlatan Şimşek,  "Büyüme ikinci çeyrekte biraz zayıflamakla birlikte gerçekleşmenin yine güçlü  olacağını öngörüyoruz. Büyümede farklı bir trend görülmesi halinde gerekli  önlemleri alarak, bu duruma müdahale edecek mali alanımız bulunmaktadır."  değerlendirmesinde bulundu.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ NOT İNDİRİMLERİ

Yatırım yapılabilir seviyede ülke kredi notunun korunmasının önem arz  ettiğini vurgulayan Şimşek, yatırımcılara "Kredi derecelendirme kuruluşları  tarafından son dönemde yayımlanan raporlarda yer alan kurumsal yapının  zayıfladığına yönelik değerlendirmelere katılmıyoruz. Aslında tam tersine bu  süreçten kurumlarımız daha güçlenmiş olarak çıkacak. Kredi derecelendirme  kuruluşlarını en iyi şekilde bilgilendirmek için gerekli temasları sağlıyoruz."  görüşünü bildirdi.

Söz konusu darbe girişiminin bertaraf edilmesinin Türkiye  demokrasisini güçlendirerek, halk içindeki gerilim ve kutuplaşmayı azaltmış  olduğunu düşündüklerini ifade eden Şimşek, ileriye yönelik olarak da bu  iyileşmenin devam etmesi için muhalefet ile diyalog içinde çalışmalara devam  etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Şimşek, darbe girişiminin ardından 17 Temmuz'da, 3 uluslararası yatırım bankasının ev sahipliğinde, yabancı yatırımcılarla yine telekonferans yoluyla görüşmüştü.

"
En Çok Okunan Haberler

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?