Fitch`ten konut sektörü değerlendirmesi

14.01.2015 Cuma 15:06

Güncelleme : 14.01.2015 Cuma 15:07

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch  Ratings, küresel konut ve mortgage görünümünde iyileşme görüldüğünü belirtti.

 


Fitch Ratings açıklamasında,  mortgage piyasalarında durağan ya da  pozitif görünüme karşın birçok ülkede ev sahipliği oranlarında düşüşün devam  ettiği kaydedildi.

 

Açıklamada, "Finansal krizin ardından, ev sahipliği oranları  geniş  çaplı hacizlerin oluşması nedeniyle ABD, İspanya ve İrlanda'da evlerin el  değiştirmesinin beklenmesi sebebiyle ciddi zorluklarla karşı karşıya.  Yeni  borçlanmalar ise özellikle Avro Bölgesi'nin çevresinde kriz  öncesi döneminden  daha düşük seviyede seyrediyor. Ödenebilirlik incelemelerinin artırılmasıyla  özellikle Avusturalya ve İngiltere'de kiralama tercih ediliyor" ifadeleri  kaydedildi.

 

Fitch Ratings, bazı ülkelerde konut satın alırken finansal olarak  yeterlilik incelemelerinin artırılmasının ev sahipliği oranlarında düşüşe neden  olduğunu belirterek, düşük faiz ortamının ve makro ekonomiye ilişkin olumlu  beklentilerin küresel konut piyasasını önümüzdeki dönemde destekleyebileceğine  işaret etti.

 

Fitch, konut piyasası için olası riskleri de sıralayarak, önümüzdeki  dönemde olası faiz artışlarının ve Avro Bölgesi'ndeki deflasyonist baskıların  bazı konut piyasaları için risk oluşturabileceğini belirtti.

 

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

ABD ve İngiltere'de kademeli olarak faiz artışlarının gerçekleşmesi  bekleniyor. Fakat Avro Bölgesi'nin faiz artışlarına karşı yüksek hassasiyeti  yakın bir zamanda test edilmiş olacak. Avusturalya, Hong Kong ve Singapur kısmen  yüksek oranda bu anlamda hassasiyet gösteriyor. Fakat ekonomik performans gibi  unsurlar bu riskleri yatıştırabilir. Avrupa genelinde mortgage piyasasının  iyileştiği görülüyor. Konut piyasası görünümü özellikle Hollanda, Danimarka ve  İspanya'da gelişme gösteriyor."

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi