FOMC tutanaklarından neler bekleniyor?

Ekim ayında yapılan toplantıda ABD Merkez Bankası yetkilileri, bütçe kısıtlamasına başlarken yıl içi kalan bir faiz artışının da hala canlı olduğunu belirtti. Ekim toplantısından gelen ilk haberler Aralık’ta faiz artışının olacağı yönündeydi.

21.11.2017 Cuma 17:52

Güncelleme : 22.11.2017 Cuma 10:01

Enflasyonun Ekim’de beklenti dahilinde gelmesinin ardından ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden de açıklamalar geldi. Şahin taraf Aralık’ta bir faiz artışının daha yapılmasını istiyor ve bu artış için de azalan işsizlik oranı, tam istihdam ve enflasyonun hedefe doğru ilerleyeceği beklentisini gösterirken güvercin taraf ise, Aralık’ta faiz artışına soğuk bakıyor. Enflasyonda istenen seviyenin yakalamamış olması ve orta-uzun vadede risklerin devam ettiği gerekçesiyle faiz artışına temkinli yaklaşılıyor.

Şubat’ta görev süresi sona erecek olan Fed Başkanı Yellen ise, Eylül toplantısı ve sonraki konuşmalarında istihdam ve ekonomideki iyiye gidişi ön plana çıkardı, ayrıca enflasyon konusunda da iyimser olduğunu ifade etti.

Ekim toplantı tutanakları yarın açıklanacak ve tutanaklarda hangi tarafın ağır bastığı, oyların hangi oranlarda olduğu ve Aralık mesajları takip edilecek.

FOMC tutanaklarının piyasalarda volatilite yaratması beklenmiyor ve hatta Aralık fiyatlamaları büyük oranda yapıldığı için Aralık’taki faiz artışının da yüksek volatilite yaratması beklenmiyor. Ancak, piyasalar Aralık’ta faiz artışına bu kadar hazırken aksi yönde bir açıklama, haber ya da tutanaklarda bu yönde bir mesaj dolarda zayıflamaya neden olabilir.

Faiz artışı fiyatlamaları büyük oranda yapıldığı için dolarda bu süreçte yükseliş sağlayacak gelişmelerin başında vergi reformundaki belirsizliğin olumlu sonuçlanması ve verilerin beklentileri aşması geliyor.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı