Fransa`da hükümet krizi

Fransa’da hükümet, çalışma hayatında önemli düzenlemeler öngören torba yasa tasarısının, Anayasası`nın 49. maddesinin 3. fıkrası işletilerek, Fransa Ulusal Meclisi`nde oylama yapılmadan geçirilmesine karar verdi.

17.06.2015 Cuma 09:00

Güncelleme : 17.06.2015 Cuma 09:37

Fransa’da hükümet, çalışma hayatında önemli düzenlemeler öngören torba yasa tasarısının, Anayasası'nın 49. maddesinin 3. fıkrası işletilerek, Fransa Ulusal Meclisi'nde oylama yapılmadan geçirilmesine karar verdi.

Başbakan Manuel Valls, genel kurulda yaptığı kısa konuşmada, "Anayasanın hükümete tanıdığı yetkiyi kullanarak tasarının meclisten oylama yapılmadan geçirilmesini kararlaştırdıklarını" bildirdi.  

Bu açıklamanın ardından meclis genel kuruluna ara verilirken, muhalefet partileri gensoru için başvuruda bulundu. Hükümetin anayasanın ilgili maddesini işletmesi, otomatik olarak muhalefete ön oylamaya gitmeden gensoru verme hakkı tanıyor. Meclisten yapılan açıklamada, muhalefetin verdiği gensorunun perşembe günü oylanacağı açıklandı. Tartışmalı yasayı parti içi muhalefet yüzünden tasarıyı geçirmekte zorlanan iktidardaki Sosyalist Parti daha önce de aynı tasarıyı 49. maddenin 3. fıkrasını işleterek Ulusal Meclis'ten geçirmiş, ancak sağcıların çoğunlukta olduğu Senato'da metin değiştirilerek oylandığı için tasarı yine Ulusal Meclis'in gündemine gelmişti. Bu arada hükümet aleyhine verilen gensoru da reddedilmişti. 

Gensoru ikinci kez reddedilirse, tasarı kabul edilmiş sayılacak ve yine Senato'ya gidecek. Senato'da tekrar metin üzerinde değişiklikler yapılması halinde tasarı son kez Ulusal Meclis'in gündemine gelecek. Meclis, bu kez nihai olarak tartışmalı tasarıyı oylayacak. Ancak, hükümet isterse Ulusal Meclis'te bir kez daha oylamaya sunmadan anayasanın ilgili maddesini işleterek, yasayı geçirme hakkına sahip bulunuyor.

TARTIŞMALI TASARI

Ekonomi ve Maliye Bakanı Emmanuel Macron tarafından sunulan 200 maddelik tasarı için Ulusal Meclis'in Genel Kurulu'ndaki tartışmalarda 3 binin üzerinde değişiklik önergesi sunulmuştu. Yasa tasarısının medyada öne çıkan kısmını turistik alanlardaki iş yerleri ve mağazaların hafta içi ve pazar günleri geç saatlere kadar açık kalması oluşturuyor.
 
Tasarı, noter ve haciz memurlarının çalışma koşullarının düzenlenmesi, iş mahkemelerinin görev alanları ile ilgili düzenleme, ehliyet alımındaki kuralların basitleştirilmesi, şehirler arası otobüs hatlarının düzenlenmesi gibi birbirinden farklı konuları kapsaması nedeniyle "torba yasa tasarı" olarak değerlendiriliyor.

Son kamuoyu yoklamaları da seçmenin yüzde 40'ının yasa tasarısı konusunda kararsız olduğunu ortaya koyuyor. Fransa'da ekonomik büyümenin sağlanamaması ve ülkede artan işsizlik oranı ile AB Komisyonu'nun da tepkisini çeken bütçe açıkları, Sosyalist Parti Hükümeti'nin en fazla sorun yaşadığı konuların başında geliyor.
"
En Çok Okunan Haberler

Borsada yatırımcı sayısında artış devam etti

`Hedefimize ulaşmakta kararlıyız`

1. çeyrek işsizlik rakamları açıklandı

Piyasa katılımcıları anketi yayımlandı

Kamuda tasarruf tedbirleri Resmi Gazete`de

Konut satışları azaldı

Tesla, Berlin`deki fabrikasını genişletiyor

`Enflasyon yüzde 2 hedefine doğru ilerleyecek`

Altın, gümüş ve platinde yükseliş bekleniyor

BYD Electronic, Hang Seng Endeksi`ne eklenecek

`Haziranda faiz indirimi uygun olabilir`

ABD enerji üretim kapasitesini yüzde 80 artıracak

`Faiz indirmeden önce birkaç veriye ihtiyaç var`

Çin`in tüketim ve yatırımları yavaşladı

`Piyasa yumuşak iniş konusunda fazla iyimser`

Ping An, HSBC`deki payını azaltacak

Merkez Bankası`nın rezervleri yükseldi