Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları Hakkında Tebliğ’de değişiklik

Sermaye Piyasası Kurulu`nca (SPK), Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunacak Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları Hakkında Tebliğ’deki değişiklik ile söz konusu kuruluşların dışarıdan hizmet alarak sağlayacakları faaliyetlerin sınırı ve tebliğin bazı hükümleri hükümlerine uyum çerçeveleri belirlendi.

18.07.2020 Cuma 11:10

Güncelleme : 20.07.2020 Cuma 10:06

SPK'nin Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunacak Gayrimenkul Değerleme  Kuruluşları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de  yayımlandı.

Söz konusu Tebliğin 11'inci maddesinin dördüncü fıkrası “Bu maddenin  üçüncü fıkrası hükmü saklı kalmak kaydıyla; gayrimenkul değerleme kuruluşu,  sözleşme imzalamak suretiyle dışarıdan hizmet alarak gayrimenkul değerleme  hizmeti sağlayabilir. Kuruluşun, bir takvim yılı içerisinde, dışarıdan hizmet  alımı yoluyla gerçekleştirdiği değerleme faaliyetlerinden kaynaklanan  hasılatları, toplam hasılatlarının yüzde 25’ini geçemez.” şeklinde değiştirildi.

Aynı Tebliğin 13'üncü maddesinin birinci fıkrasına “i) Değerleme  faaliyetleri ile ilgili olarak MKK Gayrimenkul Bilgi Merkezi AŞ’ye iletilecek  veri ve bilgilerin zamanında ve belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde  iletilmemesi.” benti eklendi.

Söz konusu Tebliğin geçici 1'inci maddesi de şöyle değiştirildi:

"(1) Bu Tebliğin yayımı tarihi itibarıyla Kurulca yetkilendirilmiş  veya yetkilendirilmek üzere başvurmuş gayrimenkul değerleme kuruluşları, 4'üncü  maddenin birinci fıkrasının (ç) ve (e) bentleri, 8'inci maddenin üçüncü fıkrası  ile 11'inci maddenin birinci fıkrasında yer alan hükümlere 1 Ocak 2021 tarihine  kadar, 11'inci maddenin üçüncü fıkrasında yer alan hükümlere ise 1 Ocak 2020  tarihine kadar uyum sağlamak zorundadırlar.

(2) Bu Tebliğin 11'inci maddesinin  dördüncü fıkrasında belirtilen yüzde 25’lik oranın uygulanması kademeli olarak  yüzde 60, yüzde 40 ve nihai olarak yüzde 25 olarak gerçekleştirilir. Buna göre,  Kurulca yetkilendirilmiş veya yetkilendirilmek üzere Kurula başvurmuş gayrimenkul  değerleme kuruluşları, yüzde 60’lık oranın hesaplanmasına 1 Ocak 2021 tarihi  itibarıyla başlamak ve anılan hükme 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla uyum  sağlamak, yüzde 40’lık oranın hesaplanmasına 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla  başlamak ve anılan hükme 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla uyum sağlamak ve son  olarak yüzde 25’lik oranın hesaplanmasına 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla başlamak  ve anılan hükme 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla uyum sağlamak zorundadırlar.

(3) Bu Tebliğin yayımı tarihi itibarıyla Kurulca yetkilendirilmiş veya  yetkilendirilmek üzere Kurula başvurmuş gayrimenkul değerleme kuruluşları, 17'nci  maddenin ikinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen yüzde 40’lık oranın  hesaplanmasına 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla başlamak ve anılan hükme 31 Aralık  2024 tarihi itibarıyla uyum sağlamak zorundadırlar. (4) Kurulca yetkilendirilmiş  gayrimenkul değerleme kuruluşlarının, geçici 2'nci madde hükmü saklı kalmak  üzere, birinci, ikinci ve üçüncü fıkralar kapsamında belirtilen hükümlere uyum  sağlayamamaları halinde, Kurul tarafından yetkileri iptal edilir.”
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak