Gaz ithalatına yerli kaynak freni

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun"Bu yılın 10 ayında devreye alınan ve yıl sonuna kadar devreye alınması planlanan elektrik üretim santrallerinin yüzde 80`i yerli kaynaklardan oluşuyor" dedi.

30.10.2015 Cuma 11:28

Güncelleme : 30.10.2015 Cuma 11:37

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, "Bu yılın 10 ayında devreye alınan ve yıl sonuna kadar devreye alınması planlanan elektrik üretim santrallerinin yüzde 80'i yerli kaynaklardan oluşuyor. Bu santrallerden üretilecek elektrik ile yıllık 5 milyar metreküp doğalgaz ithalatı ikame edilmiş olacak" dedi.

Alaboyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin enerji üretiminde kaynaklarını çeşitlendirmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücünün 30 Ekim itibarıyla 72 bin 156 megavat seviyesine yükseldiğini anlatan Alaboyun, bu rakamın geçen yıl sonuna oranla yaklaşık yüzde 4 arttığını söyledi.

Bu yılın, yerli kaynakların kullanımında milat niteliği taşıdığını vurgulayan Alaboyun, şöyle konuştu:

"Bu yılın 10 ayında 3 bin 300 megavatlık güç devreye alınmış olup bu rakam yıl sonuna kadar 5 bin 180 megavat seviyesine yükselecek. Yine bu yılın 10 ayında devreye alınan ve yıl sonuna kadar devreye alınması planlanan elektrik üretim santrallerinin yüzde 80'i yerli kaynaklardan oluşuyor. Bu oran ilk defa bu seviyeye yükseldi. Bu santrallerden üretilecek elektrik ile yıllık 5 milyar metreküp doğalgaz ithalatı ikame edilmiş olacak. Bu rakam Türkiye'nin toplam doğalgaz ithalatının yaklaşık yüzde 10'una karşılık geliyor."

Alaboyun, 2015 yatırımlarının yüzde 41,6'sını hidrolik, yüzde 37,4'ünü termik, yüzde 13,1'ini rüzgar, yüzde 5,2'sini çöp ve biyokütle, yüzde 2,5'ini ise güneş enerjisi kaynaklı santrallerin oluşturduğunu bildirdi.

Güneş, rüzgar, hidrolik ve yerli kömür kaynaklarıyla ithalatın daha fazla düşeceğine işaret eden Alaboyun, bu durumun enerjide dışa bağımlılığı azaltmada önemli bir adım olduğunu kaydetti.

TOPLAM KURULU YÜZDE 55'İ YERLİ KAYNAKLARDAN

Alaboyun, Türkiye'deki 72 bin 156 megavatlık kurulu gücün önemli bir kısmının da yerli kaynaklardan oluştuğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:

Toplam kurulu gücün yüzde 35,1'ini hirolik, yüzde 5,7'sini rüzgar, yüzde 0,81'ini jeotermal, yüzde 0,44'ünü biyokütle, biyogaz, çöp gazı gibi yenilenebilir kaynaklar, yüzde 0,25'ini güneşten elektrik üreten santraller oluşturuyor. Böylece, yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 42,4 seviyesine yükseldi. Taş kömürü ve linyit kaynaklı santraller ise yüzde 12,1 seviyesinde iken, asfaltitten elektrik üretimi yüzde 0,37 oranında. Böylece, Türkiye'nin yerli fosil yakıtlı santralleri ile yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten santralleri şu anda toplam kurulu gücün yüzde 54,9 oluşturuyor."

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma