Gazprom`un gözü Asya borsalarında

Rus enerji şirketi Gazprom`un Asya borsalarında yer alma hamlesi uzmanlar tarafından şirketin Asyalı yatırımcılardan finansman bulma çabası olarak yorumlandı.

26.02.2015 Cuma 12:01

Güncelleme : 26.02.2015 Cuma 12:20

İngiltere'deki Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi  James Henderson, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Gazprom'un Singapur  borsasından sonra Hong Kong borsasında da işlem görmek için başlattığını  duyurduğu girişimin, şirketin Batılı finans kurumlarından sağlayamadığı  finansmanı Asya'dan sağlama çabası olarak görüldüğünü söyledi.

 

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle Gazprom'un finansman bulmakta  güçlük çektiğini belirten Henderson, "Gazprom, Asya borsalarında işlem görmeye  başlayarak Asyalı yatırımcıları şirketlerine yatırım yapmaya teşvik etmek istiyo"  dedi.

 

Henderson, Gazprom'un piyasa değerinde de büyük kayıplar yaşadığını,  bunu telafi edebilmek adına kendine yeni pazarlar bulmak için büyük bir gayret  içerisine girdiğini ifade etti.

 

Singapur'da bulunan Rajaratnam Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Asya  Enerji Uzmanı Collin Koh Svee Lean ise petrol ve doğalgaz gibi sermaye yoğunluğu  gerektiren piyasalarda istikrarın önemli bir unsur olduğuna dikkati çekti.

 

Batılı ülkelerin Gazprom'a uyguladığı yaptırımlar nedeniyle istikrarı  Asya pazarlarında aramaya başladığına değinen Lean, "Rusya, hem enerji hem de  askeri ve diplomatik ilişkilerini derinleştirerek Asya'nın önemli ülkeleriyle  Avrupa'ya yeni bir alternatif yaratmaya çalışıyor" ifadesini kullandı.

 

SİNGAPUR'DAN SONRA HONG KONG BORSASI 

 

Gazprom'un Finansman Müdürü Andrey Kruglov, geçen hafta yaptığı  açıklamada 2014 yılının sonlarında Singapur borsasında işlem görmeye başlayan  Gazprom'un, Hong Kong borsasında da işlem görmeye başlaması için gerekli  çalışmaları başlattıklarını açıklamıştı.

 

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı