Gelişen piyasalar dört yılın dibinde!

Gelişen piyasa hisseleri, Malezya ringitinin petrol fiyatlarına bağlı olarak değer kaybetmesiyle dört yılın en düşüğüne geriliyor.

17.08.2015 Cuma 10:02

Güncelleme : 17.08.2015 Cuma 10:15

Gelişen piyasa hisseleri geçtiğimiz haftaki kayıplarını genişleterek 2011 Ekim ayından bu yana en düşük seviyede seyrediyor. Para birimleri sermaye çıkışlarının artacağı yönündeki söylentilerle değer kaybederken Malezya ringiti petrol fiyatlarına bağlı olarak düşüş gösteriyor.

Hong Kong’daki Hang Seng China Enterprises Endeksi 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. Endeksteki düşüşte ekonomik büyümenin görünümünün zayıflaması ve yuanın düşüşe geçmesi endişeleriyle birlikte yabancı yatırımcıların sermayelerini geri çekmesi etkili oldu. SapuraKencana Petroleum Bhd. ve Dialog Group Bhd. şirketlerinin hisseleri en az yüzde 11 düşerken Malezya hisseleri yüzde 1.5 değer kaybetti. Ringgit dolar karşısında 17 yılın en düşük seviyesine geriledi. Tayland bahtı ve Hindistan rupisi en az yüzde 0.3 düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1 gerileyerek Hong Kong saati ile 13.07'de 855.53 puan oldu. Endeks, Çin’in devalüasyon şokunun Asya para birimlerinin inişe geçeceği beklentilerini arttırmasının ardından iki ay içerisinde haftalık kayıplarının en uzununu kaydederek dört haftalık bir düşüş kaydetti. Pazartesi günü açıklanacak olan ABD imalat sanayi verisi Fed'in 2006 yılından bu yana gerçekleşecek ilk faiz artışı zamanlaması hakkında ipuçları verebilir.

Kuala Lumpur’daki Areca Capital Sdn. CEO'su Danny Wong Teck Meng, “Fed faiz artışını gerçekleştireceği tarihi açıklayana kadar gelişen piyasalardan para akışı devam edecek” şeklinde konuştu.

EPFR Global raporuna göre, beş haftadır yatırımcılar gelişen piyasa hisse senetlerinden sermayelerini çekiyor. Bloomberg'in derlediği verilere göre gelişen ülke hisse senedi endeksi bu yıl yüzde 11 geriledi ve 12 aylık tahmini gelirlerin 11 katı işlem gördü. The MSCI Dünya Endeksi yüzde 2 arttı ve yüzde 16.2 kat değerleme kaydedildi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma