Gelişen piyasalarda kredi almak zorlaşıyor!

Uluslararası Finans Enstitüsü`nün raporuna göre gelişen piyasalardaki borçlanma son yedi senenin en yüksek seviyesinde. Bankalara yapılan kredi geri ödemelerinde artış bekleniyor

11.11.2015 Cuma 13:41

Güncelleme : 11.11.2015 Cuma 15:41

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) yayınladığı rapora göre gelişmekte olan piyasaların borçlanması 2008'deki küresel krizinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 18 en büyük gelişmekte olan piyasanın toplam borç oranı toplam 23,7 trilyon dolar ile yüzde 195'e çıktı. Bu oran, 2009'da yüzde 150'ydi.

BusinessHT'de yer alan habere göre, IIF, yüklü borçlanmalar artarken ise bankaların verdiği kredilerin de giderek azaldığını açıkladı. Birbirini zora sokacak bu iki durum karşısında kurumsal şirketlerin yatırımları için kaynak bulması giderek zorlaşacak.

IIF Yönetim Kurulu Başkanı Hung Tran, bu zorluğu gelişmekte olan ülkelerin piyasalarının yavaşlayan büyümesi önündeki başka bir engel olarak tanımladı.

Hükümetleri, hanehalklarını ve finansal kuruluşları borçlanmalarını içeren verilerde en yüksek borç sahibi madenler ve üreticiler gibi finansal olmayan kuruluşlar.

Tran, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) başlattığı parasal genişleme politikası gelişmekte olan ekonomilerin kurumsal borcuna direkt etki ettiğini söyledi. Tran'a göre bu politikanın sonuna gelindiği ve Fed'in faiz artırımına gitmeyi tartıştığı bir dönemde gelişen piyasalar için de durum değişiyor.

Tran, ABD'deki beklenen faiz normalleşmesinin birçok merkez bankasının kredi verme koşullarını da daraltacağını söylüyor.

IIF'nin araştırmasına göre verilen kredilerin koşulları 2011'den bu yana en kötü seviyede. Kredi talepleri, ticaret finansmanı, fonlama koşulları ve tahsil edilmeyen krediler gibi verileri içeren araştırmaya göre bankalara geri ödenemeyen kredi borçlarında üç ay içerisinde çok yüksek artış bekleniyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma