Genç işsizlik 23 ayın en düşük seviyesinde

Türkiye`de genç işsizlik oranı nisanda yüzde 16,9 ile son 23 ayın en düşük seviyesine gerilerken, söz konusu oranla Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi ortalamalarına yakın bir performans yakalandı.

16.07.2018 Cuma 11:58

Güncelleme : 17.07.2018 Cuma 09:25

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Avrupa İstatistik  Ofisi (Eurostat) verilerinden derlediği bilgiye göre, nisanda işsiz sayısı, geçen  yılın aynı dönemine kıyasla 201 bin kişi azalarak 3 milyon 86 bin kişi olurken,  15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı 2,9 puanlık azalışla yüzde  16,9 olarak belirlendi. Söz konusu rakamla genç işsizlik oranında 23 ayın en  düşük seviyesi yakalandı. Genç işsizlik oranı en son Mayıs 2016'da yüzde 17,4  seviyesindeydi.
 
Bu yılın nisan ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla genç işsizlik  oranı kadınlarda yüzde 24,6'dan yüzde 22'ye, erkeklerde yüzde 17,2'den yüzde  14,1'e geriledi.
 
Çalışmayan ve eğitimde (örgün ve yaygın) olmayan gençlerin toplam genç  nüfus içindeki oranı bu dönemde yüzde 21,3 olarak kayıtlara geçti. Bu oran geçen  yılın aynı döneminde yüzde 22,1 düzeyindeydi.  Söz konusu gruptaki kadınların  oranı yüzde 30,6, erkeklerin oranı yüzde 12,4 olarak sıralandı.
  
 TÜRKİYE BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNİ GERİDE BIRAKTI
 
Genç işsizliğin Euro Bölgesi ortalamasına yakın gerçekleştiği Türkiye,  aralarında Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan'ın da bulunduğu birçok  ülkeyi geride bıraktı.
 
Türkiye'de 25 yaş altı işsizlik oranı yüzde 16,9 olarak belirlenirken,  söz konusu oran Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ortalama yüzde 15,2, Euro Bölgesi'nde ise yüzde  17,1 seviyesinde gerçekleşti.
 
Malta, yüzde 5,3 ile genç işsizliğin nisanda en düşük hesaplandığı  ülke olurken, Avrupa ekonomisinin lokomotifi Almanya yüzde 6,2 ile bu ülkeyi  takip etti. Kıtada genç işsizliğin düşük olduğu diğer ülkeler ise yüzde 6,3 ile  İzlanda, yüzde 6,8 ile Estonya ve yüzde 6,9 ile Hollanda olarak sıralandı.
 
Ekonomik krizin izlerini taşıyan Yunanistan en son açıklanan yüzde  42,3'lük genç işsizlik oranıyla zirvede olmaya devam ederken, bu ülkeyi yüzde  34,2 ile İspanya, yüzde 32,8 ile İtalya izledi.
 
Bu oran bölgenin önemli ülkelerinden Fransa'da yüzde 20,7, Portekiz'de  yüzde 20,6, Finlandiya'da yüzde 18,5, Slovakya'da yüzde 17,6 olarak kayıtlara  geçti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak