Gıda fiyatları Nisan`da yüzde 2,49 arttı

TÜRK-İŞ araştırmasına göre 2015 Nisan ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.333,52 TL oldu.

27.04.2015 Cuma 10:18

Güncelleme : 27.04.2015 Cuma 10:19

TÜRK-İŞ'ten yapılan açıklamaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4.343,70 TL olarak hesaplandı. Bir önceki ay yoksulluk sınırı 4.238,23 TL seviyesindeydi.


Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,49 oranında artış gösterdi. Yılın ilk dört ayında artış oranı yüzde 8,21 oldu.    


Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 14,25 seviyesine ulaştı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,66 olarak hesaplandı.


Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Süt, yoğurt, peynir grubunda  sütün litre fiyatı genelde 2,95 TL oldu ve önemli bir artışa rastlanmadı. Aynı şekilde yoğurt ve peynir fiyatı da geçen aya göre değişmedi. Peynirde oniki, yoğurtta beş ve sütte altı marka ürününün fiyatı izlendi. Marketler arasında fiyat farklılığı olmakla beraber, genelde aralarında var olan fiyat dengesinin korunduğu gözlendi.


Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta  kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı gene değişmedi, ancak bonfilenin 70 TL'den satıldığı da not edildi.
 
Bol tüketilen ve nispeten ucuz olan hamsi, istavrit gibi balıklar yavaş yavaş tezgahlarda kaybolmaya başladı. Bunun da etkisiyle balık fiyatında artış görüldü. Tavuk ile sakatat fiyatı değişmedi. Yumurta ucuzladı ve tanesi 37 kuruş olarak hesaplandı. Genelde fiyatı yılda bir kez artan bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinden bazılarının fiyatı, artan döviz kuruyla birlikte yeniden ayarlandı.          


Yaş sebze-meyve grubunda  mutfakta sıklıkla kullanılan patates ve kurusoğan ile genel olarak sebze fiyatlarındaki artış harcama tutarını olumsuz etkiledi. Özellikle mevsim değişikliği nedeniyle piyasaya yeni giren ve tezgahlarda yeri giderek azalan ürünlerin fiyatları belirleyici oldu. Yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay


yükselerek 4,15 TL oldu. Bu tutar geçtiğimiz ay 3,76 TL olarak hesaplanmıştı. Bu ay ortalama kilogram fiyatı olarak sebze 4,26 TL ve meyve 3,86 TL olarak hesaplandı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.    


Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta  bulgurdaki artışın dışında, bu ay yine önemli bir fiyat değişikliğine rastlanmadı.


Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden  tereyağı ile margarin fiyatı değişmedi, zeytinyağı ve ayçiçeğiyağı fiyatı ise arttı. Bu ay hem siyah hem yeşil zeytin fiyatında artış görüldü.

Reçel, pekmez, bal, şeker ve tuz fiyatı genelde aynı kaldı. Ancak balda izlenen sekiz üründe 19,94 den 38,76 TL'ye uzanan bir fiyat yelpazesi dikkati çekti. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden antepfıstığı fiyatı arttı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünlerinin fiyatı aynı kaldı. Çay zamlanırken ıhlamur fiyatı aynı kaldı. Salça fiyatı ortalamada geriledi. "

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma