Gıdada enflasyona fren paketi yola çıktı

Gıdadaki tarla ile market farkını düşürerek enflasyonu frenlemeye yönelik çalışma son aşamada. Tarladaki ürünü bir yıl önceden ucuza kapatan aracılara karşı kooperatif ve birliklerin devreye girmesi de pakette var.

19.01.2017 Cuma 09:16

Güncelleme : 19.01.2017 Cuma 10:43

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün gıda fiyatlarındaki artışlara dikkat çekerek tedbir istemişti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Merkez Bankası’nın gıda enflasyonunu önlemek için yaptığı çalışmalar belli bir aşamaya geldi. Habertürk’ten Deniz Çiçek'in edindiği bilgilere göre, teknik altyapısı Merkez Bankası tarafından hazırlanacak olan Erken Uyarı Sistemi kurulacak. Bu sistem, gıda ürünlerinin fiyat hareketlerini izleyecek. Sisteme, günlük olarak gıda arzı, tüketim miktarları ve fiyatları girilecek.

ZAYİ NEDENİYLE FİYAT ARTIŞINA ÖNLEM

Bir ürün için arz riski ve yoğun fiyat artışı oluştuğu zaman sistem kırmızı alarm verecek. Sistem, örneğin patates için alarm veriyorsa, stok ya da spekülatif fiyat hareketi olup olmadığına bakılacak. Fiyatlar daha fazla tırmanmadan ithalat silahı çekilecek. Her yıl 25 milyar TL’lik sebze ve meyvenin yollarda zayi olarak çöpe gittiği saptanırken, bu durum da ürün fiyatlarını artırıyor. Merkez Bankası da çözüm istediği bu sorun için üretici ya da hal esnafına teşvik verilecek. Soğuk hava deposu yapan, soğuk zincirle taşıma sistemi ya da ambalajlama tesisi kuran bu teşviklerden yararlanacak. Teşvikin niteliğine yönelik çalışmalar devam ediyor.



Bazı firmalar, çiftçinin ürününü daha tarlada iken çok ucuza kapatırken, aracıların da devreye girmesiyle tarla ve market fiyatı arasında uçurum oluşuyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bu sorunun çözümü için de tarım satış kooperatifleri ile birlikleri devreye sokacak. Çiftçinin ürününü birlikler ve kooperatifler alıp pazara ulaştıracak. Kooperatiflere de hasat dönemlerinde ürün satın alma teşvikleri verilecek. Bu amaçla kullanacakları kredilere faiz desteği sağlanacak.

TÜFENKCİ: KOOPERATİFLER ÇİFTÇİYİ YÖNLENDİRSİN

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri Değerlendirme Toplantısı’nda, tarım ürünlerinin satışında aracıların ortadan kaldırılması için kooperatiflerin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek bu konuda çalışma talimatı verdiğini söyledi. Bakan Tüfenkci, kooperatiflerin vergisel düzenlemelerle desteklenebileceğini kaydederek, “Tarımsal Pazarlamada Kooperatifçiliğin Geliştirilmesi Projesi’ni bir an evvel bitirmek istiyoruz. Kooperatifler, üreticimiz ve çiftçimiz için çok faydalı olacak” dedi.

PAZARDA 7-8 LİRA EL İNSAF!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  yüksek sebze ve meyve fiyatlarını hatırlatarak çiftçilere şöyle seslenmişti: "Son dönemde döviz kurlarında yaşanan hızlı artışın rasyonel sebeplere dayanmadığını, meselenin üreticileri ve tüketicileri tedirgin ederek, ekonomiyi yavaşlatmak olduğunu kim inkar edebilir? Bakıyorsunuz tarlada domates 1 lira, ama çarşıya-pazara geldiği zaman 7-8 liraya kadar çıkıyor. Ne bu? Bu arada olanlar kimler? İnsaf insaf. Bunları da konuştuk. Bu işe kesin bir çözüm bulmamız lazım. Biz gençken bunları çok kullanırdık, 'aracı tefecilere lanet olsun' derdik. Şimdi buradaki hikâye aslında yine buraya dayanıyor. Ben çiftçime sesleniyorum. 1 yıl önceden senin tarlanı satın alanlar konusunda dikkatli ol, Tarım Bakanlığı tedbirini almalı."

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü