Gizemli para girişi 6 kat arttı!

2015 yılında cari işlemler açığı da 32.2 milyar dolar oldu. Gizemli para girişi ise geçen yıla göre 6 kat artarak 9.66 milyar dolar olarak gerçekleşti.

11.02.2016 Cuma 10:05

Güncelleme : 11.02.2016 Cuma 17:42

UZMANPARA

Cari işlemler açığı aralık ayında beklentiye paralel 1.6 milyar dolar azalarak 5.1 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 2015 yılında cari işlemler açığı da 32.2 milyar dolar oldu. 

Net hata noksan kalemi ise aralıkta -1.12 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, kaynağı belirsiz para girişini (gizemli para) ifade eden net hata noksan kalemi 2015'te bir önceki yıla göre 6 kat artarak yaklaşık 10 milyar dolar fazla verdi. 2014 yılında 1.56 milyar dolar olan kaynağı belirsiz para girişi geçen yıl 9.66 milyar dolara yükseldi.

ŞUBATTA REKOR KIRMIŞTI 

Geçen yıl gizemli para girişi şubat ayında 4,17 milyar dolar ile zirve yapmıştı. Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Burçak Gezgin, konuya ilişkin UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Net hata noksan kalemi Aralık ayında -1,11 Milyar dolar açıklandı. Bu da Aralık ayında Türkiye ekonomisinden -1,11 Milyar dolarlık kaynağı belirlenemeyen bir döviz çıkışına işaret ediyor. Özellikle Aralık ayında FED’in faiz artırımı riskleri ile birlikte gelişmekte olan ülkelere yönelik beklentilerin zayıfladığı ve daha riskli görülmeye başlandığını söyleyebiliriz. Bu durum paranın riskli görülen gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkışını desteklemiş gözüküyor.

BUNDAN SONRA NE OLUR?

Genel itibari ile FED’in faiz artırımının zaten gelişmekte olan ülke ekonomileri için riskli olabileceği ve bu ekonomilerden para çıkışları olabileceği bir çok kurum tarafında dile getirilmişti. FED beklentisi de Aralık ayında en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Piyasanın tepkisi de farklı yönlü olmamış. Önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkeler için çok olumlu geçecek gibi gözükmüyor.

Para çıkışlarının devam etmesi bizim net hata noksan kaleminde negatif değerleri görmeye devam etmemize neden olabilir. Yıl geneline baktığımızda ise; nette 9,6 Milyar dolarlık bir pozitiflik var ve 2011 yılı rekorumuzu tazeledik. Kaynağı belirlenemeyen para girişinin bu derece yüksek olması, kayıt dışılığın artmış olabileceğine de işaret edebilir."

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak