GM, Opel markasını Rusya`dan çekiyor

Amerikan otomotiv devi General Motors, Rusya pazarında stratejik bir değişikliğe gidiyor. Şirket, Avrupa pazarında sahip olduğu Opel markasını Rusya`dan çekme aldı.

19.03.2015 Cuma 11:23

Güncelleme : 19.03.2015 Cuma 11:30

General Motors (GM), Rusya pazarında stratejik bir değişikliğe gidiyor. Şirket, Avrupa pazarında sahip olduğu Opel markasını Rusya'dan çekme ve St. Petersburg şehrindeki fabrikasını süresiz olarak kapatma kararı aldı.

 

Finans krizi sırasında büyük umutlarla Rusya pazarına giren ABD'li otomobil devi GM, bu ülkedeki iş modelini değiştiriyor. Petrol fiyatları, yaptırımlar ve rublenin zayıflaması şirketin Rusya'daki varlığını gözden geçirmeye zorlayan faktörler oldu.
 

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş, Batılı ülkelerin yaptırımları Rusya'daki araba satışlarına ağır bir darbe indirdi. Rusya'da yeni araç kayıtları Şubat ayında yüzde 38 azaldı. Otomobil üreticilerini olumsuz etkileyen bir diğer unsur da rublenin değerindeki düşüş oldu. Geçen yıl yüzde 40 düşen ruble, otomobil üreticilerinin Rusya dışından parça ithalini daha pahalı hale getirdi.
 

Rusya'daki iş modelini baştan ayağa değiştirme kararı alan GM, Opel markasını Rusya'dan bu yıl çekmeyi, kitlesel pazara yönelik Chevrolet modellerinin satışını azaltacağını açıkladı. Şirket bunun yerine lüks segmente Chevrolet ve Cadillac modellerine ağırlık verecek.
 

GM finans krizi sırasında, Rusya'nın Almanya'yı geçerek Avrupa'nın en büyük otomobil pazarı haline geleceği beklentisiyle ülkeye giren üreticiler arasında yerine almıştı. Ancak Rusya otomobil pazarının bu yıl 1.9 milyon adede gerileyeceği tahmin ediliyor. Bu tahmin, Avrupa'nın ikinci büyük pazarı İngiltere için yaklaşık 2.5 milyon seviyesinde.

"
En Çok Okunan Haberler

Borsada yatırımcı sayısında artış devam etti

`Hedefimize ulaşmakta kararlıyız`

1. çeyrek işsizlik rakamları açıklandı

Piyasa katılımcıları anketi yayımlandı

Kamuda tasarruf tedbirleri Resmi Gazete`de

Konut satışları azaldı

Tesla, Berlin`deki fabrikasını genişletiyor

`Enflasyon yüzde 2 hedefine doğru ilerleyecek`

Altın, gümüş ve platinde yükseliş bekleniyor

BYD Electronic, Hang Seng Endeksi`ne eklenecek

`Haziranda faiz indirimi uygun olabilir`

ABD enerji üretim kapasitesini yüzde 80 artıracak

`Faiz indirmeden önce birkaç veriye ihtiyaç var`

Çin`in tüketim ve yatırımları yavaşladı

`Piyasa yumuşak iniş konusunda fazla iyimser`

Ping An, HSBC`deki payını azaltacak

Merkez Bankası`nın rezervleri yükseldi