Gözler şimdi bu toplantıda

Fed ve TCMB ile dün sert dalgalan kurda bugün TCMB`nin ekonomistlerle yapacağı toplantı izlenecek. Dolar/TL güne 2.4630 seviyelerinde başladı

25.02.2015 Cuma 09:47

Güncelleme : 25.02.2015 Cuma 10:09

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in faiz artışlarında acele edilmeyeceğine ilişkin açıklamalarının ön plana çıkmasıyla dolar/TL güne düşüşle başlarken bankacılar, bugün Merkez Bankası'nın (TCMB) ekonomistlerle gerçekleştireceği toplantının yakından izleneceğini belirttiler.

Dolar/TL, TCMB'nin politika faizi ve faiz koridorunun üst ve alt bantlarında yaptığı indirimler ve Yellen'in açıklamalarıyla dün geniş bantta sert dalgalanmıştı.

Bankacılar TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında tahminlerin üzerinde yaptığı 50 baz puanlık indirimin gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde satış baskı yaşandığı dönemlerde TL'yi sert değer kayıplarına açık bırakacağını belirtiyorlar.

Bunun ilk örneğinin dün yaşandığına dikkat çeken bankacılar, Yellen'in açıklamalarının ilk bölümü ile birlikte TL'nin dün sert değer kaybettiğini ancak açıklamaların devamında yeniden toparlandığına dikkat çektiler.

PPK kararı öncesi 2.4766 seviyesinde işlem gören faiz indirimlerine ilk tepki olarak 2.4601'e kadar gerileyen dolar/TL gün içinde 2.4875'e kadar yükseldi. Yellen'in açıklamaları sonrası 2.47'nin hemen altında denge bulan kur bu sabah güne 2.4615/2.4637 seviyesinden başladı.

TL, dün yüzde 0.2 ile dolar karşısında en az değer kazanan gelişmekte olan ülke para birimi olurken, diğer gelişmekte olan para birimlerindeki değer kazancı yüzde 0.9-1.2 arasındaydı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak