Grasberg madeninin yarısı ABD`li şirketin!

Endonezya, ABD’li maden şirketi Freeport-McMoran ile dünyanın en büyük altın ve bakır madenleri arasında yer alan Grasberg’in yüzde 51 hissesini 3,85 milyar dolara satın almak için anlaştığını açıkladı.

13.07.2018 Cuma 10:05

Güncelleme : 13.07.2018 Cuma 13:52

Endonezya haber ajansı Antara’nın haberinde, devlete ait PT Inalum  maden şirketinin, (Indonesia Asahan Aluminum) ülkenin doğusundaki Papua’da  bulunan Grasberg madeninin yüzde 51 hissesini 3,85 milyar dolara satın almak için  Freeport-McMoran’ın yerel şirketi PT Freeport Indonesia ile anlaşmaya vardığı  belirtildi.
 
Devlet Başkanı Joko Widodo da konuya ilişkin yaptığı açıklamada,  taraflar arasında uzun süredir devam eden hisse çoğunluğunu satın alma sürecinin  zorlu geçtiğini, bugün varılan anlaşmayla sahip olunan yüzde 9,36’lık payının  yüzde 51’e çıkacağını ifade etti.
 
Anlaşmayla Endonezya hükümeti işletmede hisse çoğunluğunu eline  alırken, anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi verilmedi.
 
Öte yandan Papualılar, geçen yıl mart aynda düzenledikleri gösteriyle  "yasa dışı" olarak belirttikleri maden faaliyetlerinin sonlandırılması çağrısında  bulunmuştu.
 
Doğal kaynaklar bakımından zengin olan dünyanın en büyük bakır ve  altın rezervlerine sahip Papua bölgesi, eski bir Hollanda kolonisiydi ve 1969  yılında Endonezya'ya dahil olmuştu.
 
Bağımsızlığını ilan etmek için Batı Papua'da 1965'te kurulan Özgür  Papua Hareketi (OPM), Endonezya Devleti tarafından yasa dışı ilan edilmesine  rağmen, örgütün gerilla kolu mücadeleye devam ediyor.

"
En Çok Okunan Haberler

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?