Gümrük Kanunu`nun uygulanmasında değişiklik

Türkiye`ye ev eşyasını getirmek isteyen yurt dışında yerleşik kişilerin gümrük muafiyetinden yararlanabilmesi için gereken kira kontrat süresi 1 yıla indirildi.

01.09.2016 Cuma 13:54

Güncelleme : 01.09.2016 Cuma 13:56

Türkiye'ye ev eşyasını getirmek isteyen yurt dışında  yerleşik kişilerin gümrük muafiyetinden yararlanabilmesi için gereken kira  kontrat süresi 1 yıla indirildi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı  ile Gümrük Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin bazı maddelerde değişikliğe gidildi.

Buna göre, Türkiye'ye ev eşyasını getirmek isteyen yurt dışında  yerleşik gerçek kişilerin muafiyetten yararlanabilmesi için öngörülen 2 yıllık  kira kontrat süresi 1 yıla düşürüldü.

Kara hudut kapısından çıkış yapan yolcuların muafiyet haklarını  kullanabilmelerine ilişkin 3 günlük seyahat süresi sınırlaması kaldırıldı.  Yapılan değişiklik ile muafiyet hakkının bu yolcular için ayda 10 defa  kullanılmasına izin verilecek.

Türkiye'ye belirli bir süre ile görevli gelenler ile öğrenim görmek  isteyen kişilerin adlarına kayıtlı taşıtlarını görev veya öğrenim süresi  içerisinde olmak koşuluyla yerleşim yeri şartı aranmaksızın getirebilmelerine  imkan sağlanacak.

Halen Türkiye'de veya yurt dışında olup 185 gün Türkiye dışında  bulunma koşulunu sağlayamayan emeklilerden ilk defa taşıt getirecekler, bu şart  aranmadan taşıt getirebilecek. Ayrıca, geçici ithalat izin süresinin tamamını  kullanmadan Türkiye dışına çıkan emeklilerin izin süresi içinde, kalan sürelerini  tamamlamak üzere yeniden Türkiye'ye girmek istemeleri durumunda söz konusu süre  şartı aranmayacak.

Geçiçi ithalat izni verilen hak sahipleri, kişisel kara taşıtlarını  verilen izin süresince Türkiye Gümrük Bölgesinde kullanabilecek.

Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik  kişilerin, gerekli bazı koşulları sağlayamaması durumunda Türkiye'ye girmesine ve  yılda bir kez olmak üzere 1 ay süre ile kalmasına izin verilebilecek.

Kamu kurum ve kuruluşları ile Bakanlar Kurulunca belirlenen insani  yardım ve hayır kurumlarının getirecekleri ambulans, cenaze araçları, yangın  söndürme araçları ile kurtarma araçlarına serbest dolaşımda muafiyet tanınacak.

Hızlı kargo taşımacılığında yolcu eşyasının beyanı, hızlı kargo  firmalarınca yapılacak. Ayrıca, posta idaresi ve hızlı kargo operatörlerinin  dolaylı temsilcilik kapsamındaki sorumluluk alanları, gönderinin beyanına ilişkin  yurt dışından gönderilen belgelerde yer alan bilgiler doğrultusunda bildiği veya  bilmesi gerektiği haller ile sınırlı tutulacak.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma