Günün tek kaybedeni Ruble!

Gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanırken, ruble aksi performans gösterdi.

14.05.2015 Cuma 14:37

Güncelleme : 14.05.2015 Cuma 17:03

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında dünkü kazanımlarını artırırken, dolar karşısında beş buçuk ayın zirvesini gören ruble, Rus Merkez Bankası'nın para birindeki değer artışını sınırlamak için dolar almaya başlayacağını açıklamasının ardından yüzde 1.5 değer yitirdi.

ABD'de dün yayımlanan zayıf perakende satışlar verisi, ülkede faizlerin kısa vadede artmayacağı beklentisini güçlendirirken, gelişmekte olan ülke paralarının da keskin şekilde değer kazanmasına neden oldu.

TL ise seçim sonucunda muhalefetin güçleneceği ancak AK Parti'nin tek başına iktidarını koruyacağı beklentisi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerinde bir performans gösteriyor.
 
AK Parti'nin anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması piyasalar açısından en tercih edilen seçenek olarak görülüyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri, dolar endeksinin bugün kaydettiği yüzde 0.3 düşüşe paralel dünkü kazanımlarını artırdı. Capital Economics uzmanlarından William Jackson, "Şu anda asıl hikayeyi gelişmekte olan ülke paralarının güçlenmesinden ziyade doların gücünü yitirmesi olarak özetleyebiliriz" dedi.
 
Dolar/ruble kuru bugün 50 düzeyinin altına indikten sonra merkez bankasının rezervlerini güçlendirmek için günde 100 milyon ile 200 milyon dolar arasında döviz alımı yapacağını açıklamasının ardından tekrar değer kaybederek bu düzeyin üzerine çıktı. Rus hisselerini dolar cinsi performansını izleyen RTS endeksi ise yüzde 2.5 ile yaklaşık dört haftanın en sert düşüşünü kaydetti.
 
Alfa Bank analisti Nataliya Orlova, yayımladığı notta merkez bankasının bu kararının para politikasına güvenilirliği sarstığını ifade ederek, "Bu kararın dolar/ruble kurunun 50 civarında denge kazanması arzusuyla yapıldığı açık... Müdahale sınırlı bile olsa enflasyon hedefleme stratejisi hakkında soru işareti yaratıyor" dedi. Orta Avrupa ülkelerinin para birimleri ise Euro karşısında, Alman devlet tahvillerindeki yükselişin yarattığı baskı nedeniyle yatay seyretti.
"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi