Gurbetçi az harcadı, tatilini kısalttı

Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye`yi ziyaret eden yabancılar geçen yılın aynı dönemine göre kişi başı ortalama 68 dolar, gurbetçiler ise kişi başı ortalama 404 dolar daha az harcama yaptı.

06.08.2015 Cuma 11:26

Güncelleme : 06.08.2015 Cuma 12:02

Yılın ilk yarısında Türkiye'yi ziyaret eden gurbetçilerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarken, gurbetçilerin ülke içinde yaptığı harcama ise yüzde 22,75 azaldı.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, yılın ilk yarısında (ocak-haziran) Türkiye'yi 16 milyon 95 bin 926 yabancı ziyaret etti. Bu rakamın 2 milyon 144 bin 136'sını yurtdışında ikamet eden gurbetçiler oluşturdu.

Yılın ilk yarısında 12 milyar 602 milyon 567 bin dolar olarak belirlenen turizm gelirinin 2 milyar 50 milyon 179 bin doları gurbetçilerden geldi.

GURBETÇİNİN HARCAMASI AZALDI

2014 yılının ikinci çeyreğinde (nisan-mayıs-haziran) ortalama 759 dolar olan yurtdışında ikamet eden yabancı ziyaretçilerin kişi başı harcaması, bu yılın aynı döneminde 691 dolara geriledi. Geçen yılın ikinci çeyreğinde 8 olan yabancı ziyaretçilerin ortalama geceleme süresi de bu yılın aynı döneminde 7,8 geceye düştü.

Gurbetçilere bakıldığında ise geçen yılın ikinci çeyreğinde 15,5 olan kişi başı ortalama geceleme sayısı, bu yılın aynı döneminde 13,1 geceye, Türkiye'de yaptıkları kişi başı harcama ise bin 325 dolardan 921 dolara indi.

2014 yılının ilk yarısında Türkiye'ye gelen 1 milyon 966 bin 19 gurbetçi, toplam 2 milyar 516 milyon 725 bin dolar harcama yapmıştı. Bu yılın ilk yarısında Türkiye'yi ziyaret eden 2 milyon 144 bin 136 gurbetçi, toplam 2 milyar 50 milyon 179 bin dolar harcama yaptı. Buna göre Türkiye'yi ziyaret eden gurbetçi sayısı yüzde 9,05 artarken, yurtiçinde yapılan harcama, yüzde 22,75 azaldı.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, kişi başı turist harcamalarında meydana gelen düşüşün, Rus turistlerin sınırlı bütçelerle tatile çıkmasından kaynaklandığını söyledi.

Rus pazarında önemli bir daralma kaydedildiğini, Türkiye'ye gelen turistin de alışverişten vazgeçtiğini ifade eden Kızıldağ, bu durumun önümüzdeki yıl için de bir risk olduğuna işaret etti.

Rus rublesinin dolar karşısında yeniden erimeye başladığını ve Rusya'da yine bir devalüasyon yaşandığını vurgulayan Kızıldağ, şöyle konuştu:

"Bunun Türkiye turizmini çok olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Yılın tamamında turizmdeki gelir kaybının 1,5-5 milyar dolar arasında olabileceğini zaten söylemiştik. Özellikle ağustos ve eylül ayları ciddi etkilenecek. Rus turist bırakın ülke dışına çıkmayı, şehir dışına bile çıkmıyor artık."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak