Haluk Dinçer`den türbülans uyarısı

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, doların yükselmesinin büyük türbülans yaratacağını söyledi.

01.10.2015 Cuma 11:23

Güncelleme : 01.10.2015 Cuma 12:11

11’de Ekonomi Programı’nda soruları yanıtlayan TÜSİAD eski başkanı Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
EKONOMİ ŞAŞIRTICI DERECEDE DİRENÇLİ

Dinçer, “Türkiye ekonomisini global ekonomiden ayrı düşünmek mümkün değil. Fed’in faiz artırımı sürekli konuşuluyor. Fed’in faiz artırma sürecinin nasıl olacağı önemli. Türkiye aslında şaşırtıcı derecede dirençli bir ekonomi. Bu seneyi yine biz yüzde 3’e yakın büyümede kapatacağız. Global şartlarda bu oran çok iyi. Buna çok şükür demek lazım. Türkiye için iyi bir büyüme var diyebiliriz.” dedi.

EN SIKINTILI KONU DOLARDAKİ YÜKSELİŞ

Türkiye ekonomisinde en sıkıntılı konunun dolardaki yükseliş olduğunu belirten Dinçer, “Ekonomide en sıkıntılı yer doların hızlı yükselmesi. Türkiye’de ofis binaları, alışveriş merkezleri kiraları döviz bazlıdır. 2,34’ten 9 ay içinde 70 kuruş artış ciddi problem. Faizler 2 puan aşağı yukarı artış var ama kur daha önemli. Doların yükselmesi daha büyük türbülans yaratır.” şeklinde konuştu.
 
MB’NİN ATACAĞI KURŞUN YOK
 
Dinçer, MB’nin rezervlerine bakıldığında çok fazla atacak kurşunu olmadığını söyledi.  Dinçer, “MB Fed’i bekliyor. MB ne yapsa doğrudur dedik, hala görüşümüz aynıdır. MB Fed ile beraber faizi artırabilir. Merkez Bankası’nın kurlarla ilgili olarak yapabileceği çok fazla şey olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Kur artışından dolayı enflasyon kontrol edilmekten çıktı.” Dedi.
 
Dinçer, yapısal reformların şart olduğuna da vurgu yaparak  “Hükümete kim gelirse gelsin yapısal reform yapması gerekir. Rekabet gücü artmalı ve yatırım ortamı hazırlanmalı.” dedi.  Dinçer yıl sonu itibarıyla Carrefoursa market sayısının 800'e ulaşacağını söyledi.
"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı