Hazine taşınmazlarında ÜFE`den TÜFE`ye geçildi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Hazine taşınmazlarıyla ilgili olarak yaptığımız kira, irtifak hakkı ve kullanma izni sözleşmelerinde artış oranları, 1 Ocak 2019`dan geçerli olmak üzere Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yerine, Tüketici Fiyat Endeksi dikkate alınarak belirlenecek" dedi.

21.02.2019 Cuma 14:55

Güncelleme : 22.02.2019 Cuma 10:24

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Hazine Taşınmazlarının İdaresi  Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de  yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakan Kurum, düzenlemeyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada,  2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı ve bu kapsamda hazırlanan Orta  Vadeli Program'da, enflasyonla mücadele kapsamında "kira artış oranına ilişkin  üst sınırın, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek  olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenmesi" tedbiri  alınmasının öngörüldüğünü söyledi.

"ÜFE'DEN TÜFE'YE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"

Bu tedbir doğrultusunda, Borçlar Kanunu'nda kira bedelleri artışının,  üretici fiyat endeksi yerine tüketici fiyat endeksi dikkate alınarak yapılmasıyla  ilgili düzenlemeyi anımsatan Kurum, şunları kaydetti:

"Bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz de  vatandaşlarımıza kolaylık sağlamak üzere Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında  Yönetmelikte yaptığımız değişiklikle, Hazine taşınmazlarıyla ilgili olarak  yaptığımız kira, irtifak hakkı ve kullanma izni sözleşmelerinde artış oranları, 1  Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yerine Tüketici  Fiyat Endeksi dikkate alınarak belirlenecek. Bu endeksleri 'bir önceki yılın aynı  ayına göre yüzde değişim' yerine '12 aylık ortalamalara göre yüzde değişimi' esas  alarak hesaplayacağız.

Böylelikle Hazine taşınmazlarına ilişkin sözleşmesi devam eden  vatandaşlarımız için artış oranını ÜFE'den TÜFE'ye dönüştüreceğiz, bundan sonra  yapılacak sözleşmelerde de TÜFE oranını esas alacağız. Bu düzenlemeyle  enflasyonla mücadeleye biz de hazine taşınmazlarıyla destek sağlamış olacağız."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma