Haziranda küresel gıda fiyatları geriledi

Haziranda küresel gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,3 geriledi.

06.07.2018 Cuma 14:58

Güncelleme : 06.07.2018 Cuma 18:26

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünden (FAO) yapılan açıklamaya  göre, uluslar arası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden  oluşan 5 ana gıda maddesinin fiyatlarının ve ticaretinin takibiyle ölçülen Gıda  Fiyat Endeksi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 1,3 azalışla 173,7 puana  düştü.
 
Küresel gıda fiyatlarında bu yıl ilk kez haziranda gerileme  yaşanırken, fiyatlardaki düşüş ticaret anlaşmazlıklarının tahıl ve bitkisel yağ  fiyat kotasyonlarına etkisinden kaynaklandı.
 
Buğday, pirinç ve mısır gibi iri taneli ürünleri içeren Hububat Fiyat  Endeksi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 3,7 azaldı. Temel tahılların hasat  olanaklarına dair öngörülerdeki olumsuz tabloya rağmen, uluslar arası mısır ve  buğday fiyatlarında artan ticaret gerilimlerinin etkisiyle görece ani düşüşler  yaşandı, pirinç fiyatları ise yükseliş gösterdi.
 
Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 3  gerileme kaydederek son 29 ayın en düşük seviyesini gördü. Palm, soya fasulyesi  ve ayçiçeği yağı fiyatlarının tümünde düşüş görüldü. ABD ile Çin arasındaki  ticaret politikası anlaşmazlıkları, başta soya fasulyesi olmak üzere ABD çıkışlı  ihraçların fiyatları üzerinde belirgin baskı oluşturdu, doların güçlü seyri  fiyatların aşağı yönlü hareketini hızlandırdı.
 
Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, haziranda aylık bazda yüzde 0,9 oranında  düşüş gösterirken, Et Fiyat Endeksi ile Şeker Fiyat Endeksi sırasıyla yüzde 0,3  ve yüzde 1,2 artış kaydetti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma