`Hedefe ulaşacağız, çift hane endişesi kalmadı`

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık "OVP hedefine ulaşacağız, çift hane endişesi kalmadı" dedi.

03.03.2016 Cuma 11:21

Güncelleme : 03.03.2016 Cuma 14:31

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, NTV canlı yayınında NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı. Işık, enflasyonun yıl sonunda Orta Vadeli Programa (OVP) yakın bir seviye olacağını ve yüzde 7.5-8 bandının geçilmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Bakan Işık "Bugünkü enflasyon rakamları düşüş trendinin başladığını gösteriyor. OVP'ye yakın bir enflasyon olacağını gösteriyor. Döviz ve paritenin belli bir istikrar bulduğu gözüküyor.
 
Gıda fiyatlarındaki ılımlı düşüşün enflasyona katkı sağladığını gösteriyor. İnşallah OVP'deki enflasyon hedefine yaklaşacağımız şeklinde öngörümüz var. Enflasyonda yıl sonunda yüzde 7,5-8 bandının geçilmeyeceğini düşünüyoruz" dedi.

Bakan Işık ekonomik görünümle ilgili iyimser olduğunu belirterek "Şubat'ta ihracatımızın artmış olması önemli. Bu yıl iç tüketimde ciddi bir artış olacak, asgari ücretin artması ve emeklilere verilen artışlar yıllık 50 milyar TL üzerinde paranın piyasaya verilmesi demek. 2016 yılı bence Türkiye ile ilgili iyi bir büyüme yılı olacak. Elbette dünyadan bağımsız değiliz, etkilenmemek mümkün değil ama etkinin minimize edilmesi noktasında ciddi bir gayret var. 2016 için daha iyimserim" dedi.

Fikri Işık, bu yıl için yüzde 4,5 olan OVP'deki büyüme hedefini gerçekçi bulduğunu söyledi ve bu rakamın üzerine çıkılacağını ümit ettiğini belirtti. Bakan Işık Rusya ile yaşanan krizle ilgili olarak ise şunları söyledi: "Rusya komşumuz ve komşumuzu seçme şansımız yok. Her komşuyla iyi geçinmek en büyük arzumuz. Krizi tırmandıran hiçbir söyleme itibar etmiyoruz. Krizin ihnracata etkisi oldu ama bu etki alternatif pazarlarla aşıldı. Krizin bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz."

Yerli otomobil konusunda ise Işık, 2018 Mayıs-Haziran aylarında tanıtımını yapmayı planladıklarını söyledi. Işık "Yerli oto çalışmalarımız devam ediyor, yıl sonuna kadar 30-40 araçlık filo üretmek istiyoruz. 2020'den önce seri üretim aşamasına geçmeyi hedefliyoruz" dedi.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak