Hisselerde Avrupa’dan ABD’ye ralli yaşandı

Hisse senetleri için baş döndürücü bir hafta geride kaldı. Hisselerde Avrupa’dan ABD’ye ralli yaşandı

11.07.2015 Cuma 10:54

Güncelleme : 13.07.2015 Cuma 10:18

Hisse senedi yatırımcıları yoğun bir hafta geçirdiler. Dünya genelinde gerilemeler ve ralliler yaşandı. Çin ve Avrupa’da hisse senetleri en az üç yılın en büyük yükselişini kaydetti.

Yunanistan krizinde anlaşmaya yaklaşıldığı iyimserliği ile Stoxx Europe 600 Endeksi Perşembe ve Cuma günü yüzde 4.3 yükseliş gösterdi ve 2011’den bu yana en büyük iki günlük artışı kaydederek önceki kayıpları sildi. Şanghay Bileşik Endeksi iki seansta yüzde 11 artış gösterdi ve yaklaşık 7 yılın en sert yükselişini kaydetti. Standard & Poor’s 500 Endeksi Cuma günü yüzde 1.2 yükseldi ve haftalık kaybı sildi.

Yatırımcılar hafta içerisinde gelen düşüşlerle bazen yükseliş beklentisine girmiş olmaktan pişmanlık duymuş olsalar da küresel piyasalarda haftanın sonunda gelen artışlar yatıştırıcı etki yarattı. Geçtiğimiz ay piyasalarda türbülans hakimdi. Chicago Board Options Exchange Volatilite Endeksi Cuma günü yüzde 16 geriledi ve yılın en büyük düşüşüne işaret etti.

Londra’daki EFG Asset Management araştırma müdürü Daniel Murray, “Haftayı büyük bir rahatlama ile sonlandırdık. İlginç oldu ancak bence hepimiz yola devam etmeyi bekliyoruz” dedi.

Hisse senetleri, yükselmeye ancak yine de büyümeyi sürdüren bir küresel ekonomide artış gösteriyorlar. Morgan Stanley, dünya genelinde genişlemenin yılın ilk yarısındaki yüzde 2.9 seviyesinden yükselerek ikinci yarıda yüzde 4 civarında olacağını öngörüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) 2015 büyümesini yüzde 3.3 olarak tahmin ediyor.

Stoxx Europe 600 bu hafta kreditörleri ile anlaşmaya varacağı spekülasyonu etkili oldu. Hisse senetleri önceden Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye gerilemiş ve düzeltmeye yaklaşmıştı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma