HPE’den tartışma yaratan izin

HPE’nin ABD ordusunu ve şirketlerini siber saldırılara karşı koruyan “merkezi sinir sisteminin” incelemesi için Rusya’ya izin verdiği ortaya çıktı.

02.10.2017 Cuma 17:15

Güncelleme : 03.10.2017 Cuma 11:01

Baskı sistemleri ve sayısal görüntüleme donanımları alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden ABD’li Hewlett Packard Enterprise’ın (HPE) Rusya’ya, Pentagon’un kullandığı siber savunma sistemlerini incelemesi için izin verdiği ortaya çıktı.

HPE tarafından geliştirilen ArcSight isimli savunma sistemi ABD ordusunun büyük bir kesiminde siber güvenlik tehditlerine karşı merkezi sinir görevi görüyor. Sistem saldırıları tespit ederek yetkilileri anında uyarıyor. ArcSight ABD ordusu dışında özel sektör tarafından da geniş çaplı kullanılan bir savunma sistemi olarak biliniyor.

Reuters’ın Rusya’nın düzenleyici kurumlarının kayıtlarına ve konuya yakın kişilere dayandırarak verdiği habere göre HPE, ArcSight'ın kaynak kodlarını incelemek için Rusya’ya izin verdi.

Konuya yakın kaynaklar bu kodları inceleyen Moskova’nın bu sayede yazılımdaki zayıflıkları tespit ederek ABD ordusunu siber saldırılar karşısında kör hale getirmiş olabileceğini belirtiyor.

Uzmanlar, bu gelişmenin ABD’li teknoloji şirketlerinin ülkenin siber güvenlik alanındaki rolleri ile ABD’nin karşısındaki Rusya ve Çin gibi ülkeler ile yaptıkları işbirlikleri arasında yaşadığı ikilemi de ortaya koyduğunu belirtiyor.

SANS Enstitüsü kurucusu Alan Paller ise yaptığı açıklamada, HPE’nin Rusya’ya bu izni vermesinin sürpriz olmadığını belirterek, “Eğer HPE gibi teknoloji şirketleri Rusya’da iş yapmak istiyorlarsa başka seçenekleri yok.” dedi.

ABD daha önce yaptığı açıklamada Amerikan şirketlerine yönelik saldırıların arkasında Rusya’nın olduğunu iddia etmiş Moskova ise bu iddiaları yalanlamıştı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak