Ifo Dünya Ekonomi İklimi Endeksi ilk çeyrekte geriledi

Ifo Dünya Ekonomi İklimi Endeksi, geçen yılın son çeyreğindeki eksi 2,2 puandan bu yılın ilk çeyreğinde eksi 13,1 puan seviyesine gerileyerek dünya ekonomisindeki zayıflamanın derinleştiğine işaret etti.

11.02.2019 Cuma 13:06

Güncelleme : 11.02.2019 Cuma 17:51

Merkezi Münih'te bulunan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), 122  ülkeden bin 293 uzmanın katılımıyla gerçekleştirilen yılın ilk çeyreğine ilişkin  Dünya Ekonomi Anketi'nin (WES) sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, Ifo Dünya Ekonomi İklimi Endeksi üst üste dört çeyrek  azalış gösterdi. Dördüncü çeyrekte eksi 2,2 puan olan endeks, bu yılın ilk  çeyreğinde 10,9 puan azalarak eksi 13,1 puana indi.

Ankete ilişkin yapılan açıklamada, uzmanların mevcut ekonomik durum  değerlendirmesinin genel olarak olumlu olsa da ekonomik beklentilerinin önemli  ölçüde zayıfladığı ve küresel ekonominin giderek yavaşladığı kaydedildi.

Ekonomik iklimdeki bozulmanın özellikle gelişmiş ülkelerde güçlü bir  şekilde olduğunun aktarıldığı açıklamada, “Özellikle ABD’de ekonomik  değerlendirmeler ve beklentilerde bir düşüş görüldü, Uzmanlar, Avrupa Birliği  için tahminlerini önemli ölçüde aşağı doğru revize etti. Buna karşılık,  gelişmekte olan ve gelişen ülkelerde ekonomik iklim önceki iki çeyrekte keskin  bir düşüş yaşadıktan sonra bu yılın birinci çeyreğinde büyük ölçüde değişmedi.”  ifadeleri kullanıldı.

Uzmanların, dünya genelinde özel tüketimde, yatırımda ve ticarette  daha zayıf bir büyüme beklediği aktarılan açıklamada, ankete katılanların halen  büyük çoğunluğunun kısa ve uzun vadeli faiz oranlarının yükselmesini ve doların  dünya çapında değer kaybetmesini bekledikleri ifade edildi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma