Ifo duyurdu: Yüz milyarlarca euroya mal olabilir

Almanya`nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yeni tip corona virüs (Kovid-19) kriziyle mücadelenin üretim kesintisine yol açmasının Avrupa’da yüz milyarlarca euroya mal olabileceğini duyurdu.

01.04.2020 Cuma 16:30

Güncelleme : 02.04.2020 Cuma 11:29

Kovid-19 salgınının Avusturya, İsviçre, İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere ekonomilerine etkisini araştıran Ifo, salgının üretim kesintilerine ve ilave sağlık harcamalarına sebep olmasından dolayı bu ülkelerde milyarlarca euroya mal olacağını vurguladı.

Ifo'nun hesaplamalarına göre, Avusturya’da ekonomik faaliyetlerin 2 ay kısmi durma noktasına gelmesi senaryosuna bağlı olarak maliyetler 34 ile 57 milyar euro arasında değişecek. Bu da büyümeyi 8,5 ile 14,2 puan düşürecek. Kısmi kapanmanın 3 ay olması halinde maliyetler 47 ile 83 milyar euroya yükselecek ve büyüme 11,9 ile 20,9 puan düşüş kaydedecek. Avusturya’da ekonomik faaliyetlerin kısmi kapanmasının bir hafta uzatılması 3 ile 7 milyar euroluk ek maliyete sebep oluyor. Bu da büyümede 0,8 ile 1,7 puanlık bir düşüşe neden olacak. Uzatmanın 1 aydan 2 aya çıkarılması halinde maliyetler 26 milyar euroya yükselecek ve büyümede 6,6 puanlık kayıp yaşanacak.

İsviçre’de ekonomik faaliyetlerin 2 ay kısmi durma noktasına gelmesi senaryosuna bağlı olarak maliyetler 49 ile 81 milyar euro arasında değişecek. İtalya’da ise 2 aylık duraklama 143 ile 234 milyar euroya mal olacak.

2 AYLIK DURAKLAMANIN FRANSA’YA MALİYETİ 176-298 MİLYAR EURO

Ifo’nun hesaplamasına göre, ekonomik faaliyetlerin 2 ay kısmi durma noktasına gelmesinin Fransa’ya maliyeti 176 ile 298 milyar euro arasında değişirken, İspanya’ya maliyeti 101 ile 171 milyar euro arasında olacak.

İngiltere’de ekonomik faaliyetlerin 2 ay kısmi durması 193 ile 328 milyar euro arasında bir maliyete sebep olurken, büyümeyi de 7,7 ile 13 puan arasında düşürecek. Ifo’ya göre, İngiltere’de ekonomik faaliyetlerin kısmi kapanmasının bir hafta uzatılması 19 ile 38 milyar euroluk ek maliyete neden olacak. Bu da büyüme üzerinde 0,8 ile 1,5 puanlık bir düşüşe yol açacak. Uzatmanın 1 aydan 2 aya çıkarılması maliyetleri 152 milyar euroya yükseltecek ve büyümede 6 puanlık kayba yol açacak.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, konuya ilişkin değerlendirmesinde, tıbbi nedenlere ek olarak, sağlığın korunmasına büyük yatırım yapmanın ekonomik nedenleri olduğunu belirterek, "Şirketler bir aydan fazla kapalı kalırsa üretim kaybı, AB tarihindeki resesyonlardan veya doğal afetlerden kaynaklı büyüme düşüşlerinin çok ötesinde boyutlara ulaşır.” ifadesini kullandı.

"
En Çok Okunan Haberler

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?