İhraç edilen araçlara ÖTV desteği

İhraç edilen kara taşıtlarında kullanılan ilk dolum yağları ve akaryakıtlarının teslimlerinde uygulanacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetinin detayları belli oldu.

12.04.2019 Cuma 10:19

Güncelleme : 13.04.2019 Cuma 17:53

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste  Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de  yayımlanarak 1 Mart 2019'dan itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, Türkiye'de üretilerek ihraç edilen tır çekicisi, minibüs,  midibüs, otobüs, otomobil, kamyonet, kamyon ve motosiklet gibi ÖTV'ye tabi  motorlu kara taşıtlarının, üretim süreçlerinde kullanılan ilk dolum yağlarının  tamamı ve akaryakıtlarının belirli bir kısmı için ÖTV yüzde sıfır olarak  uygulanacak.

İlk dolumda ÖTV tutarı sıfır olarak uygulanacak akaryakıt miktarı,  üretilerek ihraç edilmiş her bir mal adedi için binek araçlarda "7",  motosikletlerde, "2", diğer taşıtlarda ise "15" litreyi geçemeyecek. İlk dolum  yağları ve akaryakıtlarına daha önce uygulanan vergi tutarı için indirimli vergi  uygulamasından kaynaklanan vergi farklılaştırması, kara taşıtı imalatçılarına  iade yöntemiyle uygulanacak.

İhraç edilecek kara taşıtlarının üretim sürecinde kullanılmak üzere  ilk dolum yağları ve akaryakıtlarının imalatçılara tesliminde, bu malların vergi  tutarları üzerinden ÖTV beyan edilerek ödenecek.

Akaryakıtların, uygulama kapsamında ihraç edilecek kara taşıtlarının  üretim sürecinde ilk dolum akaryakıtı olarak kullanacak imalatçılara, dağıtım  şirketleri tarafından elektronik sistemlerle bayileri aracılığıyla teslim  etmeleri de mümkün olacak.

Söz konusu iade uygulamasından yararlanılabilmesi için bunların ithal  veya satın alma tarihini takip eden ay başından itibaren 12 ay içinde kara  taşıtlarının üretim sürecinde kullanılmış ve üretilen bu kara taşıtlarının da  yine aynı sürede ihraç edilmiş olması gerekecek.

ÖTV iadesini, sadece yurt içinde üretilerek ihraç edilmiş kara  taşıtlarının üretim sürecinde ilk dolum yağları ve akaryakıtlarını kullanan  imalatçılar talep edebilecek.

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı