İhracatçıya yeşil pasaport Resmi Gazete`de

Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine, ihracat tutarlarına göre değişen sayıda hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete`de yayımlandı.

23.03.2017 Cuma 09:15

Güncelleme : 23.03.2017 Cuma 13:05

Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1  milyon doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine, ihracat  tutarlarına göre değişen sayıda hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesine  ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Ekonomi Bakanlığı, 15  gün içinde firmaları belirleyerek bölge müdürlükleri ile ihracatçı birliklerine  bildirecek.

Bakanlar Kurulunun bugün yürürlüğe giren "İhracatçılara Hususi Damgalı  Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararı'na göre, son 3 takvim yılı  itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon ABD doları arasında (10 milyon  dolar dahil) olan firmaların bir, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar  arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında  olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki  firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine hususi  damgalı pasaport verilebilecek.

Belirtilen tutarda ihracat yapan firmaların yetkililerine, Türk Ceza  Kanununun ilgili maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen  bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına veya affa  uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu  düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık,  sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma,  edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini  aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmaması kaydıyla, iki yıl süreyle  hususi damgalı pasaport verilebilecek.

Karar uyarınca, hususi damgalı pasaport alabilecek durumdakilerin eş  ve çocuklarına yeşil pasaport verilmeyecek.

İlgili maddede belirtilen tutarda mal ihracatı yapan firmalar resmi  dış ticaret istatistikleri esas alınarak Ekonomi Bakanlığınca belirlenecek ve her  yılın 15 Şubat tarihine kadar Bakanlığın bölge müdürlükleri ile ihracatçı  birlikleri genel sekreterliklerine bildirilecek.

Serbest bölgelerin yurt dışına satışları, söz konusu ihracat  tutarlarının belirlenmesinde dikkate alınacak, ancak yurt içinden serbest bölgeye  getirilerek üretim ve işleme faaliyetine tabi tutulmadan yurt dışına yapılan  satışlar bu tutarın hesaplanmasında dikkate alınmayacak.

İADE SÜRESİ 15 GÜN

İhracatçı firmaların sahipleri, ortakları ve çalışanlarına hususi  damgalı pasaport verilebilecek. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi  olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da  hususi damgalı pasaport verilebilecek.

Hususi damgalı pasaport müracaatı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi  Bakanlığınca müştereken belirlenen talep formu aracılığıyla yapılacak. İhracatçı  birlikleri, müracaat sahibinin firma yetkilisi olduğuna ve talep formunu  imzalayan firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin anılan yetkiyi haiz  olduklarına dair ibraz edilen belgeleri inceleyecek. İmzalanan talep formu, bölge  müdürlüğünün imzasına sunulacak.

Talep formunda eksik, yanlış ve/veya yanıltıcı beyana yer verilmesi  halinde doğabilecek hukuki sorumluluk, talep formunu imzalayan müracaat sahibi  firma yetkilisi, firmayı temsile yetkili kişiler ve ihracatçı birliği yönetim  kurulu başkanı veya onun yetkilendireceği başkan yardımcısına ait olacak.

Hususi damgalı pasaport alan firma yetkilileri, hususi damgalı  pasaport alabilme şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması  ya da pasaportun geçerlilik süresi içinde bu şartlardan herhangi birini  kaybettiği tarihi izleyen 15 gün içinde hususi damgalı pasaportlarını iade  etmekle yükümlü olacak.

İade yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firma  yetkilileriyle bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firmanın  diğer yetkililerine 10 yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilmeyecek.

Ekonomi Bakanlığınca belirlenecek mal ihracatçısı firmalar, bu kararın  yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde belirlenecek bölge müdürlükleri  ile ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine bildirilecek.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma