İkisi birden boynunu büktü!

Fed`in faiz artırım kararının ardından bugün para ve hisse senedi piyasaları ayrışıyor. Borsa İstanbul`da satış hızlanırken, dolar da 2.90`a kadar gevşedi.

18.12.2015 Cuma 14:11

Güncelleme : 18.12.2015 Cuma 18:20

UZMANPARA

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımının ardından borsalarda görülen domino etkisi Borsa İstanbul'a da ulaştı. Günün ilk yarısını yüzde 0.72 düşüşle kapatan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksinde ikinci yarıda satış hızlandı. Borsa günü yüzde 1,70 düşüşle 72 bin 460 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi saat 15:19 itibariyle yüzde 1.57 oranında düşüşle 72,551 puanda işlem görüyor. Öte yandan dolar/TL tarafında da düşüş sürüyor. Kur aynı saatlerde 2.9139 seviyesinden işlemde.

PARA ve HİSSE SENEDİ PİYASALARI AYRIŞIYOR

Konuya ilişkin UZMANPARA'ya değerlendirmede bulunan ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, dün ABD ile başlayan ve bugün Avrupa’ya da yansıyan küresel satışların özellikle 2. seans itibarıyla Borsa İstanbul üzerinde de etkisini göstermeye başladığını söyledi.

Gelişmekte olan ülkelerde de Fed rallisinin şimdilik kısa sürmüş görüntüsü olduğuna dikkati çeken Erkan "Mevcut fiyatlamalarda para ve hisse senedi piyasalarını ayrışma gösterdiği görülmektedir. Çünkü Dolar/TL 2,91 seviyelerine doğru gevşeme eğilimini korurken, Borsa İstanbul’da satışlar yüzde 1,5 seviyesini aşmıştır. Gösterge faizde de yüzde 10,88 ile tahammül sınırlarının hemen altında kalmaya devam ediyoruz" dedi.

'FAİZDE YÜZDE 12 AŞILIRSA YENİ BİR ANOMALİ ORTAYA ÇIKAR'

Gösterge faizin yüzde 11 aşağısında kalmasının piyasa dengelerinin korunmaya devam edilmesini sağlayacağına vurgu yapan Erkan, sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak 11-12 bandı aşılırsa faizlerde yeni bir anomali ortaya çıkar. Bu da tüm Türk varlıklarında aşağı yönlü baskı demek olacaktır. Kısa vadede, önümüzdeki hafta Merkez Bankası’nın toplantı kararlarının ve olası politika hamlelerinin dikkatle izlenmesi gerekmektedir. Merkez’in Fed faiz artırımına karşı aksiyon alıp almayacağını göreceğiz. Ekonomik reformlar ve jeopolitik riskler tarafında da yatırımcı daha fazla olumluluk görmek isteyecektir."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak