İmalat sanayi verisi beklentiyi karşılamadı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksine göre, ağustos ayında üretim ve yeni siparişler daralırken, yeni ihracat siparişleri arttı.

01.09.2016 Cuma 10:02

Güncelleme : 02.09.2016 Cuma 08:48

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksine göre, ağustos ayında üretim ve yeni siparişler daralırken, yeni ihracat siparişleri arttı.

İstihdam da son üç ayda ilk kez artış gösterdi. Girdi fiyatları enflasyonu son dört ayın en düşük düzeyine geriledi.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Ağustos 2016 dönemi sonuçları açıklandı.
 
Buna göre İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksi, ağustos ayında 47,0 olarak gerçekleşti. Üretim ve yeni siparişlerde gerileme olurken, imalat istihdamı ve tedarikçilerin teslim süresindeki artış bu olumsuz etkiyi kısmen hafifletti. İmalatçılar, son üç ayda ilk kez ağustosta istihdamı artırdı. Yeni ihracat siparişleri düzeyi ise 2016 yılında ilk kez arttı.

PMI endeksinin beşinci alt endeksi olan girdi stokları düşmeye devam etti. Girdi fiyatları enflasyonu son dört ayın en düşük düzeyine geriledi ve uzun dönem ortalamasının altında kaldı.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketine yönelik şu değerlendirmede bulundu: “Türk imalat sektörü, üretim ve yeni siparişler bazında ağustos ayında daraldı. Ancak yeni ihracat siparişleri ve istihdamın artması ve girdi fiyatları enflasyonunun son dört ayın en düşük düzeyine gerilemesi çok daha olumlu gelişmeler olarak kaydedildi.”

İSTANBUL İMALAT PMI ENDEKSİ TEMMUZ AYINA GÖRE YÜKSELDİ

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI endeksi ise ağustos ayında eşik değer 50,0’nin altında kaldı ancak temmuz ayındaki 48,0 düzeyinden 48,7’ye yükseldi.
 
Üretimdeki düşüş temmuz ayına göre hız kesti, istihdam son dört ayda üçüncü kez olmak üzere ılımlı düzeyde arttı. Yeni siparişler ılımlı düzeyde geriledi. Satın alma faaliyetleri ve stok düzeyleri konusunda temkinli kalınırken, tedarikçilerin teslim sürelerinde iyileşme kaydedildi. Girdi fiyatları ise arttı.
"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı