IMF `den flaş borçlanma uyarısı

IMF artan borçlanmanın, küresel finansal kriz ve düşük büyüme riskini artırdığına dikkat çekerken "hanehalkının borçlarının artması bankacılık krizi ihtimalini yükseltir." uyarısında bulundu.

03.10.2017 Cuma 16:11

Güncelleme : 04.10.2017 Cuma 09:31

Uluslararası Para Fonu (IMF), artan borçlanmanın,  küresel finansal kriz ve düşük büyüme riskini artırdığı uyarısını yaptı.

IMF, yılda iki kez hazırlanan Küresel Finansal İstikrar Raporunun Ekim  2017 sayısına ilişkin analitik bölümleri yayımladı.

"Hanehalkı Borcu ve Finansal İstikrar" ve "Finansal Şartlar ve Büyüme  Risk Altında" başlığıyla yayımlanan iki rapordan oluşan analitik bölümlerde,  hanehalkı borcunun son 10 yılda küresel çapta artmaya devam ettiği vurgulandı.

Borçlanmanın kısa vadede ekonomik büyümeyi olumlu etkilemesine karşın  orta vadede zarar verdiğine işaret edilen "Hanehalkı Borcu ve Finansal İstikrar"  raporunda, şunlar kaydedildi: "Kısa vadede, hanehalkı borcunun GSYH'ye oranında izlenen bir artış,  genellikle daha yüksek ekonomik büyüme ve daha düşük işsizlikle ilişkilendirilir.  Buna karşın etkiler 3-5 yıl içinde tersine döner. Ayrıca, hanehalkının  borçlarının artması bankacılık krizi ihtimalini yükseltir. Yükselen piyasa ekonomilerinde ortalama hanehalkı borcu-GSYH oranı,  2008-2016'da yüzde 15'ten 21'e yükseldi. Bu oran, gelişmiş ülkelerde ise yüzde  52'den yüzde 63'e çıktı."

Hanehalkının borçlanmasındaki artışta bazı merkez bankalarının  uyguladığı genişlemeci para politikalarının da rol oynadığına işaret edilen  "Finansal Şartlar ve Büyüme Risk Altında" başlıklı raporda da risklerin özellikle  düşük enflasyon ortamında daha yükseldiği vurgulandı.

Raporlarda, politika yapıcıların daha iyi finansal regülasyonlar ve  denetimler, dış finansmana bağımlılığın azaltılması ve esnek döviz kuru rejimi  gibi enstrümanlarla yüksek borçlanma risklerini azaltabileceği tavsiyelerine de  yer verildi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma