IMF uyardı: İflas tehdidi büyük!

Uluslararası Para Fonu (IMF), yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bozulan finansal koşulların hafiflediğini belirterek, "Yüksek borç seviyeleri, bazı borçlular için yönetilemez hale gelebilir ve iflaslardan kaynaklanan kayıplar bazı ülkelerde bankaların direncini test edebilir." uyarısında bulundu.

25.06.2020 Cuma 15:37

Güncelleme : 26.06.2020 Cuma 10:14

IMF, Küresel Finansal İstikrar Raporu'nu "Finansal koşullar hafifledi  ancak iflas tehdidi büyük" başlığıyla güncelledi.

Küresel finansal koşulların nisan ayından bu yana önemli ölçüde  hafiflediğine işaret edilen raporda, bu hafiflemenin faiz oranlarındaki belirgin  düşüş ve riskli varlık piyasasındaki güçlü toparlanmadan kaynaklandığı aktarıldı.

Raporda, "Gösterge faiz oranları düşerken, riskli varlık fiyatları  sene başındaki hızlı düşüşünün ardından toparladı ve genel olarak finansal  koşulların hafiflemesine yol açtı." değerlendirmesi yapıldı.

MERKEZ BANKALARI PİYASA GÜVENİNİ ARTIRDI

Sistemsel açıdan önemli finansal sektörleri olan ekonomilere  bakıldığında hisse senedi piyasalarının toparlandığının belirtildiği raporda,  merkez bankalarının ciddi piyasa baskısına karşı hızlı ve cesur eylemlerinin  piyasa güvenini artırdığı kaydedildi.

Raporda, "Hızlı ve benzeri görülmemiş merkez bankası önlemleri  piyasanın toparlanmasında önemli bir faktör oldu." ifadesi kullanıldı.

Gelişmekte olan piyasa ekonomilerine yönelik yatırımcı güveninin de  önemli ölçüde iyileştiğine dikkat çekilen raporda, bu ülkelere yönelik portföy  akışlarının da istikrar kazandığı belirtildi.

Raporda, "Finansal piyasalardaki geniş iyileşmeye, hızlı bir ekonomik  toparlanma beklentilerine ilişkin artan yatırımcı iyimserliği eşlik etti."  değerlendirmesinde bulunuldu.

ALIŞILMIŞIN DIŞINDA POLİTİKA ÖNLEMLERİ ALINDI

Merkez bankalarının eylemlerinin yatırımcıların risk iştahını  artırdığına da işaret edilen raporda, bazı gelişmekte olan piyasalardaki merkez  bankalarının da ilk kez alışılmışın dışında politika önlemleri aldığı aktarıldı.

Raporda, mali politika önlemlerinin de yatırımcı güveninin  desteklenmesine yardımcı olduğu belirtilerek, bu benzeri görülmemiş politika  desteğinin kredi akışlarının sürdürülmesinde başarılı olduğu ifade edildi.

Finansal piyasalardaki iyimserlik ile küresel ekonomideki gelişim  arasında bir kopukluk ortaya çıktığına da dikkat çekilen raporda, piyasalar ve  reel ekonomi arasındaki bu kopukluğun toparlanmayı tehdit edebilecek bir  kırılganlık oluşturduğu kaydedildi.

GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLER İÇİN YENİDEN FİNANSMAN RİSKİ

Raporda, Kovid-19 salgınının diğer finansal kırılganlıkları da  belirginleştirebileceği kaydedilerek, "Yüksek borç seviyeleri, bazı borçlular  için yönetilemez hale gelebilir ve iflaslardan kaynaklanan kayıplar bazı  ülkelerde bankaların direncini test edebilir." ifadesi kullanıldı.

Bazı gelişmekte olan ve sınır piyasa ekonomileri yeniden finansman  riskiyle karşı karşıya olduğu belirtilen raporda, bazı ülkeler için pazara  erişimin kesildiği kaydedildi.

Raporda, "Yetkililer, reel ekonomiyi desteklemeye devam ederken,  finansal kırılganlıkları yakından izlemeli ve finansal istikrarı korumalı."  değerlendirmesine yer verildi.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak