İngiliz Başkan adayı enerji şirketlerini kamulaştırmak istiyor

İngiltere İşçi Partisi Genel Başkan adayı Corbyn "Ulusal elektrik şebekesi (National Grid) ve bazı doğal gaz şirketlerinin kamu sahipliğinde olmasını istiyorum "Kişisel olarak isteğim, altı büyük enerji şirketinin kamu kontrolünde olması" dedi.

07.08.2015 Cuma 15:29

Güncelleme : 07.08.2015 Cuma 15:32

İngiltere İşçi Partisi Genel Başkan adaylarından Jeremy Corbyn, partisinin iktidara gelmesi halinde ülkenin önde gelen enerji şirketlerini kamulaştırılabileceğini söyledi.

Son dönemde İngiltere'deki anketlerde İşçi Partisi'nin liderliği için ismi öne çıkan Jeremy Corbyn, genel başkan seçilmesi ve partisinin iktidara gelmesi durumunda ülkenin altı büyük enerji şirketinin kamulaştırılabileceğini ifade etti.

Londra'da Greenpeace tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Corbyn, "Ulusal elektrik şebekesi (National Grid) ve bazı doğal gaz şirketlerinin kamu sahipliğinde olmasını istiyorum. Kişisel olarak isteğim altı büyük enerji şirketinin kamu kontrolünde olması ya da kamu sahipliğine kavuşması" dedi.

Enerji uzmanlarına göre Corybn'in iktidara gelmesi halinde kamulaştırmayı planladığı şirketlerin arasında British Gas, SSE, RWE Npower, Scottish Power, EDF ve National Grid'in olduğu düşünülüyor.

Savaş karşıtı görüşleriyle bilinen 66 yaşındaki Corbyn, rakiplerine göre daha sol bir çizgide bulunuyor. İngiltere'de 7 Mayıs'ta yapılan genel seçim sonucu parlamentoda 26 sandalye kaybeden İşçi Partisi'nin genel başkanlığına seçimden bu yana Harriet Harman vekalet ediyor. Partinin eski genel başkanı Ed Miliband genel seçim yenilgisinin ardından görevinden istifa etmişti. Parti liderliği için mücadele veren Corbyn, parti içerisinden ve ülkedeki genç nüfustan destek alıyor. İşçi Partisi liderliği için Andy Burnham, Yvette Cooper, Liz Kendall ve Jeremy Corbyn yarışıyor.

İşçi Partisi üyeleri arasında ağustos ayının ortasından 10 Eylül'e kadar yapılacak oylama sonucunda belirlenecek yeni genel başkanın ismi, partinin 12 Eylül'deki yıllık kongresinde açıklanacak. İşçi Partisi'nin 650 sandalyeli parlamentoda 232 milletvekili bulunuyor.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma