`İngiliz şirketler anlaşmasız ayrılık hazırlığını artırıyor`

İngiliz Sanayi Konfederasyonu Başkanı Carolyn Fairbairn, İngiliz şirketlerin İngiltere’nin Avrupa Birlği’nden anlaşmasız ayrılma olasılığına karşı hazırlıklarını artırdığını belirtti.

30.01.2019 Cuma 14:33

Güncelleme : 30.01.2019 Cuma 18:17

İngiliz Sanayi Konfederasyonu'ndan (CBI) yapılan yazılı açıklamada Başkan Carolyn Fairbairn'in görüşlerine yer verildi.

İngiliz şirketlerin olası anlaşmasız çıkışa ilişkin hazırlıklarını  artırdığına dikkati çeken Fairbairn, İngiliz parlamentosunda dün yapılan önerge  oylamalarının sonucunun İngiltere’de iş dünyasındaki endişe ve gerilimi daha da  artırdığına vurgu yaptı.

Fairbairn, "İngiliz parlamentosunun anlaşmasız Brexit’in  gerçekleşmemesini öneren tavsiye nitleliğindeki önergesi parlamentonun çoğunluğu  tarafından desteklenmesine rağmen,  önerge anlaşmasız çıkışı masadan kaldırmıyor.  Bir stratejiden ziyade bir temenni niteliğinde." yorumunu yaptı.

Kuzey İrlanda ve İrlanda arasında İngiltere’nin AB’den çıkışı  sonrasında sınır oluşturulması olasılığının halen yüksek olduğuna işaret eden  Fairbairn, “Anlaşmasız ayrılık  şu anda (İngiliz şirketler tarafından)  yönetilebilir bir durum değil.” İfadesini kullandı.

AB referandumunun yapıldığı Haziran 2016'dan bu yana yatırım  planlarını rafa kaldıran pek çok şirket, belirsizliklerin yüksek olması nedeniyle  operasyonlarının bir bölümünü alternatif ülkelere kaydırmaya başladı.

Bunun son örneği, İngiltere'nin dünyaca ünlü ev aletleri markası  Dyson'ın, geçen hafta açıkladığı, yönetim merkezini İngiltere'den Singapur'a  taşıma kararı oldu. Şirket, daha önce, Singapur’da kuracağı bir tesis ile  elektrikli otomobil üretimine başlayacağını, ilk aracın ise 2021 yılında piyasaya  sürülmesinin planlandığını duyurmuştu.

İngiltere’nin 182 yıllık feribot ve denizcilik nakliye şirketi P&O da  geçen hafta, İngiltere’deki araçların kaydının Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne  geçirilmesine karar verildiğini açıkladı.

Dünyaca ünlü teknoloji şirketi Sony ise Avrupa operasyonlarının  yönetim merkezinin Londra’dan Amsterdam’a taşınmasına karar vermişti.   İngiliz parlamentosu dün Başbakan Theresa May'in Brexit sürecine ilişkin desteklenmesini istediği teklifi kabul etti. Parlamento dünkü oylamada tavsiye niteliği taşıyan Brexit'ten kaçınılmasını öngören teklifi de kabul etti.
 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak