İngiltere ve Çin serbest ticaret anlaşması yapabilir

İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiltere ile Çin arasında serbest ticaret anlaşması istedi.

31.01.2018 Cuma 13:55

Güncelleme : 01.02.2018 Cuma 09:28

İngiltere Başbakanı Theresa May, resmi görüşmeler için gittiği Çin'de, bu ülkeyle serbest ticaret anlaşması yapmak istediğini söyledi ve İngiliz şirketlerine pazar erişiminin bir an önce sağlanması için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısı yaptı. 
 
May, uzun süredir dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin ile bir serbest ticaret anlaşması yapmayı arzuluyor. May'e üç gün sürecek gezisinde, Çin'in hızla büyüyen orta sınıf tüketici kesimine hitap edebilecek ve hizmet sektörüne girebilecek İngiliz şirketlerinin temsilcileri eşlik ediyor. 
 
May Çin'in Wuhan kentine giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çin bizim ticaret yapmak istediğimiz bir ülke. Ancak bu arada yapabileceğimiz başka şeyler de olduğunu düşünüyorum... Ticaretteki engelleri dikkate alarak, İngiliz şirketlerinin Çin'de ticaret yapabilmelerini sağlamak için pazarların açılmasını sağlamalıyız" dedi.
 
May Wuhan'da, ülkesinin yapacağı yarım milyar sterlin değerindeki eğitim yatırımını açıklayacak. Diplomatik kaynaklar Çin'in İngiltere ile gelecekte bir serbest ticaret anlaşmasına yakın ilgi duyduğunu söylüyorlar ancak bu ilişki İngiltere gelecek yıl resmen Avrupa Birliği'nden ayrılmadan önce başlayamaz. Serbest ticaret müzakereleri genellikle yıllar alan bir süreç. 
 
İngiltere'nin 2016'da Çin'e ihracatı, toplam ihracat içinde yüzde 3.1 oldu. Avrupa Birliği'nin aynı yıl Çin'e yaptığı ihracat ise yüzde 43 idi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma