İngiltere`de enflasyon yüzde 3 arttı

İngiltere`de ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi yıllık bazda yüzde 3 artış kaydetti.

13.02.2018 Cuma 14:46

Güncelleme : 14.02.2018 Cuma 07:32

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, İngiltere'de  ocak ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 3 arttı.  İngiltere'de geçen yılın aralık ayında da TÜFE yüzde 3 yükseliş göstermişti.
 
Veriler, eğlence ve kültürel aktivitelere ilişkin mal ve hizmetlerin  fiyatındaki artışın ocak ayında yıllık bazlı enflasyona yukarı yönlü etki  ettiğini ortaya koydu. Öte yandan söz konusu dönemde yakıt fiyatları, enflasyona  aşağı yönlü etki etti.
 
İngiltere'de ocak ayında aylık bazda TÜFE de yüzde 0,5 azaldı.  Beklenti ocak ayında aylık bazda TÜFE'nin yüzde 0,6 seviyesinde azalması  yönündeydi. İngiltere'de ocak ayına ilişkin çekirdek TÜFE ise yıllık bazda yüzde  2,7 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
 
"FAİZ ARTIŞINA GİDİLMESİ YÖNÜNDE BASKI OLUŞTURDU"
 
Verilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Markit Başekonomisti Chris  Williamson, "İngiltere'de enflasyon ocak ayında beklenenin üzerinde gerçekleşerek  politika yapıcıların üzerinde yeniden faiz artışına gitmeleri yönünde baskı  oluşturdu. Büyük ihtimalle bir sonraki faiz artışı mayıs ayında olacak."  ifadelerini kullandı.
 
İngiltere Merkez Bankası (BoE) geçten hafta beklentilerle uyumlu  şekilde politika faiz oranını yüzde 0,5 seviyesinde bırakmıştı. BoE  Başkanı Mark  Carney ise faiz kararının ardından, "Faizleri kademeli bir şekilde olmakla  birlikte daha hızlı ve kasım ayındaki tahminimizden daha fazla artırmamız  gerekebilir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma