İngiltere`ye altın ihracatında dev artış!

Türkiye`nin İngiltere`ye külçe altın ihracatı, yılın ilk 2 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 109 katına çıkarak 545 milyon dolara ulaştı.

01.04.2015 Cuma 11:29

Güncelleme : 01.04.2015 Cuma 15:45

Türkiye'nin İngiltere'ye külçe altın  ihracatı, bu yılın 2 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 109 katına çıkarak 5  milyon dolardan 545 milyon dolara yükseldi.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlediği  bilgilere göre, toplam külçe altın ihracatı bu yılın ocak-şubat döneminde geçen  yılın aynı dönemine kıyasla 3 kat artarak 2 milyar 973 milyon dolara yükseldi.  Miktar bazında bakıldığında da geçen yılın ilk 2 ayında 24,4 ton olan külçe altın  ihracatı 74 tona ulaştı.

İSVİÇRE İLK SIRADA
 
İsviçre, 1 milyar 978 milyon dolar ile en fazla külçe altın ihracatı  yapılan ülke oldu. Bu ülkeye ihracat geçen yılın ilk iki ayına kıyasla yüzde 173  artış gösterdi.

İngiltere, İsviçre'nin ardından en fazla külçe altın ihracatı yapılan  ülke oldu.

İngiltere'ye altın ihracatındaki büyük artış ise dikkati çekti. Geçen yılın ilk iki ayında 5 milyon dolar seviyelerinde bulunan İngiltere'ye altın  ihracatı, bir yılda 109 kat artarak 545 milyon dolar oldu. Miktar bazında ihracat  da 125 katına ulaşarak 108 kilogramdan 13,5 tona yükseldi. Böylece İngiltere, yılın 2 ayı itibarıyla, bir yılda en fazla külçe altın ihraç edilen 7. ülke konumundan 2. ülke konumuna yerleşti.

'RİSKLER İNGİLTERE'Yİ KAYGILANDIRMIŞ OLABİLİR'

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver,  konuyla ilgili değerlendirmesinde, 2008 krizinden sonra dünyada yaşanan likidite  bolluğunun enflasyonist riskleri artırabileceği ve başta Euro olmak üzere birçok para biriminin dolar karşısında değerinin daha da düşebileceği beklentisinin  bulunduğunu söyledi.

İngiltere'nin bu beklentiden hareketle kendi ekonomisini risklerden korumak adına altın ithalatına yönlenmiş olabileceğini dile getiren Ünver,  "İngiltere'nin fiziki altın talebinin artması ilerleyen süreçte dünyanın lokomotif ülkelerinde para birimlerinin değerinde sıkıntı olabileceği öngörüsüne  sahip bulunduğunu gösteriyor" dedi.

Dolaşımdaki paranın değerinin düştüğü dönemlerde güvenli liman olarak  görülen altına talebin artmasını normal karşılamak gerektiğini anlatan Ünver, şunları kaydetti:

Euro Bölgesi'ne dahil olmayan İngiltere'yi en fazla etkileyebilecek  para birimi yine Euro'dur. Ayrıca 2008 krizinden sonra yaşanan bol likidite dönemi  ilerisi için enflasyonist riskleri artırmaktadır. Euro'nun da dolar karşısında daha fazla değer kaybedeceği ve enflasyonist risk kaygıları İngiltere'yi altın ithalatına yönlendirmiş, İngiltere de bu talebi en hızlı karşılayabileceği ülke  olarak Türkiye'yi tercih etmiş olabilir."

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak