İran 100 milyar dolarına `kavuşacak`

İran`ın, uluslararası bankalarda el konulan yaklaşık 100 milyar dolarının nükleer anlaşma sonrası yaptırımların kaldırılması durumunda kademeli şekilde serbest bırakılması bekleniyor.

24.07.2015 Cuma 12:21

Güncelleme : 24.07.2015 Cuma 17:41

Nükleer anlaşmanın ardından, İran'ın  uluslararası bankalarda el konulan yaklaşık 100 milyar dolarının yaptırımların  kaldırılmasıyla kademeli şekilde serbest bırakılması bekleniyor.

ABD ve Batı ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımlarla ekonomisi  uluslararası finans sisteminden dışlanan İran'ın, anlaşma sonrası bankalarda el  konulan yaklaşık 100 milyar dolarının da serbest bırakılması gündeme gelecek.  Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Siyaset, Ekonomi ve Toplum  Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, söz  konusu yaptırımlardan kritik önemdekinin, İran'ın yurtdışında dondurulan  hesaplarının tekrar aktif hale getirilmesi olduğunu söyledi.

Karagöl, "Toplamda 100 milyar dolar civarında olarak bilinen  dondurulan hesaplarının aktifleştirilmesiyle İran'ın küresel piyasalara entegre  olmasının da önü açılacaktır. Kesin olarak bilinmemekle birlikte dondurulan bu  paraların İran'a yaptırım uygulayan ABD ve AB ülkelerinde tutulduğu  söylenmektedir" ifadelerini kullandı.

Yaptırımların kaldırılmasından sonra İran'ın, söz konusu parayı  öncelikle ülke ekonomisinin gelişimi ve halkın refahını artırmak için yatırımlara  ayırmasının beklendiğini ifade eden Karagöl, şunları kaydetti:

"Yeniden yapılanma, sağlık ve özellikle enerji kaynaklarının  transferinde kullanmak üzere altyapı çalışmalarına harcamak istemektedir. Varılan  anlaşmayla ülke refahının öncelikli tutulduğu bilinmekle birlikte İran'ın bu  dondurulan hesaplarına kademeli bir şekilde ulaşacağı tahmin edilmektedir.  Ortalama 5-10 yılı bulabilecek bu süreçte Batı, İran'a olan güveninin  sağlanmasını bekleyecektir."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak