`İran bankaları Türkiye`ye gelmek istiyor`

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran`dan Bank Pasargad, Saman Bank ve Parsian Bank`ın Türkiye`de faaliyette bulunma konusunda niyet ortaya koyduğunu ve buna yönelik görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

07.11.2016 Cuma 14:41

Güncelleme : 08.11.2016 Cuma 10:05

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran'dan Bank Pasargad, Saman Bank ve Parsian Bank'ın Türkiye'de faaliyette bulunma konusunda niyet  ortaya koyduğunu ve buna yönelik görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Zeybekci, İran temaslarının ardından basın mensuplarıyla bir araya  geldi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İki ülke arasındaki ticarette milli para birimlerinin kullanılması  yönündeki görüşmelerin devam ettiğini anlatan Zeybekci, "Anlaşma sağlanması  durumunda Türkiye İran'dan aldığı doğalgaz için Türk lirası üzerinden ödeme  yapabilir. Bu tutara karşılık İran da Türkiye'den müteahhitlik veya farklı  hizmetler alabilir." diye konuştu.

Zeybekci, söz konusu anlaşmanın önünde herhangi bir engel  bulunmadığını belirterek, "Bunun enstrümanlarının kurulması lazım. Çin, Güney  Kore ile bir miktar yapıyoruz. Bu sistem, kayıt dışı, kara para, terörün  finansmanı ile ilgili kaygıları barındırmaz. Açık, şeffaf. Ne alındı, ne satıldı  kayıtları tüm dünyaya açık." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin İran'dan aldığı petrol için ödemelerin bir kısmını Türk  lirası ile yaptığını, tamamen bu sisteme geçilmesi için tarih belirlendiğini  aktaran Zeybekci, görüşmelerde İran ile Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamındaki  ürün sayısının her iki ülke için 200'e çıkarılmasının da önerildiğini kaydetti.  Zeybekci, İran ile karşılıklı dış ticaretin 2 yılda yüzde 50’ye yakın  gerilediğine de dikkati çekti.

'OYUNA ASLA GİRMEMEK GEREKİR'

Bakan Zeybekci, dolar/TL paritesindeki gelişmelerin sorulması üzerine  şunları kaydetti:

"Bu durumda en küçük müdahale Türkiye'yi oyuna çekebilir. En küçük  müdahalede karşı taraf muhatabını bulmuş, oyun, şov başlamış olur. Oyuna asla  girmemek gerekir. Dünyanın en sağlam ülkelerinden birisiyiz. Türkiye’nin bu oyuna  girmesine gerek yok. Son 7-8 aydan beri Merkez Bankası artık dövizle hiç muhatap  olmuyor, döviz ihalesi yapmıyor. Günlük 20, 30, 50 milyon dolarlık, her şey  mükemmel olsa bile, döviz  satışı yapardı. Şimdi Merkez Bankası ne alım ne satım  ile ilgili asla böyle bir oyuna girmiyor.

ürk lirasında hızlı bir değer kaybı var çünkü avro da aynı süreçte o  kadar değer kaybetti. Geçen hafta doların 3,09'a kadar inip 3,15'e çıktığı süreç  endişe tabanlı bir oynama. 'Acaba artar mı, bir şey olur mu?' Tamamen algı ve  psikolojik bir süreç. Taban sürüklemediği sürece, kamu düzeni anlamında oyuna  girmediğimiz sürece bir şey olmaz, net söylüyorum. Kendisi o hareketi yapar sonra  sadeleştirir, çünkü dalga boyu fazla değil."

'İHRACATIN YARISI ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK'

En çok 10 yıl sonra ihracatın yarısının elektronik ortamda  yapılacağını anlatan Zeybekci, kişi başı ortalama 2 cep telefonuyla bu konuda  önemli bir seviyede bulunan Türkiye'nin, elektronik ticarette benzer başarıyı  yakalayamadığına işaret etti. Zeybekci, elektronik ticaret kullanım oranının  gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 7-8, gelişmiş ülkelerde yüzde 12-13,  Çin'de yüzde 15-16, Türkiye'de ise yüzde 1,5 seviyesinde gerçekleştiğini anlattı.

'3 İRAN BANKASI FAALİYETTE BULUNMAK İSTİYOR'

İran ile ihracat tavanının yükseltilmesine sıcak baktıklarını ifade  eden Zeybekci, Türkiye'nin İran'a makine, yan sanayi, tekstil ve beyaz eşya  ihracatı yaptığını ancak vergilerin çok yüksek olduğunu anlattı.

Zeybekci, 3 İran bankasının Türkiye'de faaliyette bulunmak istediğini  belirterek, "Bank Pasargad, Saman Bank ve Parsian Bank, Türkiye'de faaliyette  bulunma konusunda niyet ortaya koydu. Buna yönelik görüşmeler devam ediyor. Ancak  bu 3 İranlı banka, hala BDDK nezdinde resmi nitelikte bir başvuruda bulunmadı.  İranlı bankaların da bu kapsamdaki sermaye ve diğer benzer kriterleri yerine  getirmeleri halinde ülkemiz bankacılık alanında faaliyet göstermelerinin önünde  bir engel bulunmuyor." şeklinde konuştu.

Başka bir soru üzerine de Zeybekci, piyasaların kısa sürede  durgunlaşacağını ifade etti. Türkiye'nin ekonomik darbelerden korunmak için zayıf  noktalarını sağlamlaştırması gerektiğine dikkati çeken Zeybekci, afet  senaryolarının iyi yapılması gerektiğini dile getirdi. Zeybekci, "Türkiye,  uluslararası milletler camiasının saygın bir üyesi. 'Ekonomik anlamda saldıralım,  köşeye sıkıştıralım, batıralım.' Bu afet senaryosudur, modern dünyada böyle bir  şey olmaz." dedi.

S&P'NİN TÜRKİYE KARARI

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Standard and Poor's'un (S&P) Türkiye  ekonomisinin görünümü negatiften durağana çevirdiğinin hatırlatılması üzerine,  şunları kaydetti:

"Not düşürmeleri gerekçesi olmayan bir şeydi. Türkiye’nin yaşadığı  stres testini gördüler. 20 barlık bir sistemin, 30 bar yerine 300 barla test  edildiğini ve bir şey olmadığını gördükten, başka enstrümanlar ve ülkelerle  kıyasladıktan sonra Türkiye'nin fazla göze battığını gördüler. Standard and  Poor's'un bu kararını, düzeltme olarak görüyorum."

'DOMATESİN MEVSİMİ GELDİ, İYİLEŞTİRME OLMADI'

Rusya'nın Türk ürünlerine uyguladığı ambargonun kaldırılmasına yönelik  kararın uygulanmasına ilişkin soru üzerine Zeybekci, sebze ve üzüm hariç  meyvelere yönelik kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik anlaşmaya imzalandığını  anımsattı. Zeybekci, "Domatesin mevsimi geldi. Önümüzdeki hafta. Buralarda  iyileştirmeler olmadı. Gerek KEK Başkanı Novak'a, gerek Ekonomi Bakanına bunları  defalarca, telefonda söyledim. Bu şekilde sürerse Rusya ile ilişkilerimizde  'kısıtlamalar kalktı, her şey çok güzel' diyemeyiz. O zaman ekonomik anlamda  birbirimize karşı tedbir almalar başlar. Biz de gereğini yapmaya başlarız"  değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, Rusya ile kurulacak Ortak Yatırım Fonu'nun ayrıntılarının  netleşip netleşmediğine yönelik soruyu yanıtlarken, "O net. İki taraf da 500'er  milyon dolar koyacak. Üçüncü ülkeler, her yer olabilir, Orta Asya ülkeleri,  Balkanlar olabilir." dedi.

'İHRACAT DESTEKLERİNİ 3 KATINA ÇIKARIYORUZ'

Proje bazlı yatırım teşvik sistemi paketine yönelik sunumu geçen hafta  Başbakan Binali Yıldırım'a sunabildiğini anlatan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Toplam dizaynı 48-49 kişilik bir grup. Bu grup bundan sonra kurumsal  halde çalışacak. Cumhurbaşkanı, Başbakanımızın başkanlığında asla değil. Onun  çağrısı ile değil, kendi başına bir organizma gibi çalışarak Türkiye’nin genel  konularıyla ilgili fikir üretmeye başlayacak bir kuruma dönüşecek ileride. Proje  bazlı yatırım teşvik sistemini anlatmaya başlamamız lazım. Enerji, ham madde, ara  malı, güvencemiz olan alanlarda güvenliğimizi sürdürülebilir şekilde garanti  altına almak zorundayız. Buralarda ucu açık destekleri yetki olarak parlamentodan aldık."

İhracat desteklerini 2017'de bu yıla göre 3 kat artıracaklarını belirten Zeybekci, yüzde 5,5 büyümenin ve işsizliğinin yüzde 10'un altına  düşürülmesinin ancak ihracat seferberliğiyle mümkün olabileceğini söyledi.

TÜRKİYE VARLIK FONU

Türkiye Varlık Fonu'nun çalışma sistemine ilişkin de bilgi veren Zeybekci, "Şimdiye kadar değerlendiremediğimiz ne değerimiz varsa fon bunları  değerlendirecek. Kimse bir şey kaybetmiyor" diye konuştu. Zeybekci, Türkiye'nin  dünyanın en büyük havalimanını cebinden bir kuruş harcamadan yaptığını ve  Hazine'nin her yıl buradan 1 milyar euro gelir sağlayacağını anımsattı.

Eximbank'ın birçok ülkede yapılacak projelerde Türk müteahhitlerini bu  şekilde hazine garantili olarak destekleyebileceğini vurgulayan Zeybekci,  Kalkınma Bankasının da yeni projeleri hayata geçireceğini söyledi.
 
TÜİK'İN ENFLASYON SEPETİ

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) enflasyon sepetine ilişkin eleştirilerinin anımsatılarak, buna yönelik değerlendirmelerin sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Hala iddialıyım, oradan geri adım atmıyorum. TÜİK'in yaptığı  çalışmayı başarısız buluyorum. Yöntem anketle belirlenir ama 3 bin dolar milli  gelirde, sepette gıdanın oranı yüzde 27-28. Aynı aile 10 bin dolar milli gelire  gelmiş hala yüzde 24. Ankette soru yöntemlerini gözden geçirmek lazım. Anket  örnekleme bölgesini, sayısını bir daha gözden geçirmek lazım. Türkiye olarak  oynak bir ürünü enflasyona etkisinden dolayı faizde yüzde 0,5, yüzde 1 yiyorum.  Sırf hiçten dolayı. Sivri biberden dolayı insanın canı yanar mı? Ağzı yanar ama  cebi yanmaz. Orada söylediğimin sonuna kadar arkasındayım."

TTA GENİŞLETİLECEK

Zeybekci'nin ziyaretinde, Türkiye'nin, uluslararası yaptırımların  kaldırılmasından önce İran ile imzaladığı Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA)  kapsamında yer alan ürünlerin/sektörlerin sayısının artırılması kararı alındı.

Bu yılın 9 ayında TTA kapsamındaki ithalat yüzde 45, ihracat yüzde 34  arttı. İran'ın Türkiye’ye 125 üründe, Türkiye'nin ise İran’a 140 üründe gümrük  vergisi indirimi bulunuyor. Bu kapsamdaki ürün sayısının her iki ülke için 200’e  çıkarılması hedefleniyor. Makine ve ekipmanlarından tekstil ve konfeksiyona, ev  tekstilinden mobilyalara kadar çok geniş kapsamda yer alan ürünlerin İran’a çok  daha elverişli koşullarda ihraç edilmesi amaçlanıyor.

Öte yandan genişletilecek listede tarım ürünlerinden kivi,  kavun-karpuz ve hurmanın yer alması öngörülüyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma