İran bütçesinde petrolün payı azaldı

ABD`nin tek taraflı yaptırımlarına maruz kalan İran, gelecek yıl petrol gelirlerinin bütçedeki payını mevcut bütçeye göre yüzde 28 düşürdü. İran Bütçe ve Planlama Kurumu Başkanı Muhammed Bakır Nobaht, "Petrol gelirlerinin bütçedeki payı, bu yıl yüzde 28 azalarak 21 milyar dolar olarak belirlendi" dedi.

26.12.2018 Cuma 15:57

Güncelleme : 27.12.2018 Cuma 10:07

İran Bütçe ve Planlama Kurumu Başkanı Muhammed Bakır Nobaht, devlet  televizyonunda katıldığı bir programda Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından dün  meclise sunulan bütçeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Nobaht,  "Geçen yıl 27 milyar dolar olan petrol gelirlerinin bütçedeki  payı, bu yıl yüzde 28 azalarak 21 milyar dolar olarak belirlendi." dedi.

Bütçe ve Planlama Kurumu Başkanı Nobaht, bütçede kabul edilen ortalama  petrol fiyatını belirtmezken daha önce yapılan açıklamalarda hesaplamaların varil  başına ortalama 60 dolarlık tahmin üzerinden günlük 1 ila 1,5 milyon varil  ihracat temelinde yapıldığı ifade edilmişti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, dün gelecek yılın bütçesini meclise  sunmuştu. Ruhani, mecliste tartışılıp oylanacak 4,7 katrilyon riyallik (resmi kur  üzerinden 112 milyar dolar) bütçeye ilişkin mecliste yaptığı konuşmasında "petrol  gelirlerinin gelecek yılın bütçesindeki payının 1,425 katrilyon riyal (resmi kur  üzerinden 33 milyar dolar) olacağını" açıklamıştı.

ABD'nin tek taraflı yaptırımlarına maruz kalan İran'ın petrol ihracatı  nisan ayından bu yana günlük yaklaşık 1 milyon varil azalmıştı.

İran'ın toplam 112 milyar dolarlık bütçesinde savunma harcamaları  düşürülürken dar gelirliler için devlet tarafından sağlanan sübvansiyonlar önemli  oranda artırıldı. Hükümet, özellikle dar gelirlilerin gıda ve ilaç gibi temel  ihtiyaçlarını sübvanse etmeyi planlıyor.

"
En Çok Okunan Haberler

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?