`İran ile Katar arasındaki asıl rekabet gazda değil`

Rice Araştırma Üniversitesi Enerji Analisti Krane: - "Şu anda İran`a doğalgaz ihracatçısı bile diyemeyiz. İran`ın atacağı yanlış bir adım yaptırımları geri getirebilir" dedi.

12.03.2016 Cuma 11:41

Güncelleme : 14.03.2016 Cuma 09:53

İran'ın enerji piyasalarında Katar'a ancak uzun vadede rakip olabileceği ve asıl rekabet alanının bölgeyi etkileyen siyasi ve askeri gerginlikler konusunda yaşanabileceği belirtiliyor.

Merkezi Amerika'da bulunan Rice Araştırma Üniversitesi'nden Enerji Analisti Jim Krane, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Şu anda İran'a ihracatçı bile diyemeyiz. Günümüz itibarıyla İran'ın yapabileceği şey, boru hattıyla komşuları Umman, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'e gaz göndermek olur. Uzun vadede de Hindistan mükemmel bir ihracat fırsatı oluşturabilir" dedi.

Krane, Hindistan dışında diğer bölgelerde iki ülke arasında rekabetin şu an için söz konusu olmayacağını, Katar'ın Doğu Asya ve Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatına yoğunlaştığını dile getirdi.

İran'ın Katar'a rakip olarak, LNG sektörüne girmesinin yabancı yatırımcılarla olan ilişkisine bağlı olduğunu aktaran Krane, "İran'ın atacağı yanlış bir adım yaptırımları geri getirebilir. Bu nedenle yabancı yatırımcılar doğal olarak tetikte olacaklar" diye konuştu.

Krane, iki ülkenin karşı saflarda yer aldıkları Suriye, Yemen ve Irak gerginliklerinde, dünyanın en büyük doğalgaz sahası Güney Pars'ı paylaştıkları için, karşılıklı ilişkilerinde şimdiye kadar dikkatli davranmaya çalıştıkları değerlendirmesinde bulundu.

"BÖLGESEL SORUNLAR, İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİ GERGİNLEŞTİREBİLİR"

Carnegie Ortadoğu Merkezi'nden uzman Renad Mansur ise Suudi Arabistan ve İran arasında yaşanan siyasi kriz sonrasında Katar'ın büyükelçisini Tahran'dan çektiğini hatırlatarak, "İran'ın gelişen bir gaz ihracatçısı olması nedeniyle Katar, bu ülkeyi ancak uzun vadede kendisine rakip olarak görebilir" ifadesini kullandı.

Mansur, ortak ekonomik çıkarlar söz konusu olunca iki ülkenin de pragmatik yaklaşımlar sergilediğine işaret ederek, "Katar, Şiilikle ilgili konularda Suudi Arabistan kadar endişelenmiyor. Katar'ın İran karşısında çok güçlü bir politik duruş sergileyebileceğini düşünmüyorum ancak İran, büyük bir ekonomik güç haline gelip, Katar'ın bölgedeki rolünü azaltırsa, o zaman tansiyon yükselebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Mansur, "Katar ve İran dünyanın en büyük doğalgaz sahası Güney Pars'ı paylaşıyor. Katar, Şii birliğini engellemek konusundaki klasik körfez işbirliği ülkelerinin duruşuna bağlı kalmakla kendi ekonomik çıkarlarını korumak arasında kalıyor" dedi.

Suriye'deki savaşta iki ülkenin zıt kutuplarda yer aldığını vurgulayan Mansur, bunun ilişkileri daha da gerginleştirebilecek bir neden olduğunu kaydetti.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak